Przepis na pyszne ciastka owsiane z dodatkami
Przepis na pyszne ciastka owsiane z dodatkami
Do popołudniowej kawy albo herbaty często ma się ochotę na słodką przekąskę. Jedzenie codziennie czekolady lub ciasta z cukierni może odbić się niekorzystnie na zdrowiu. Lepiej mieć w zanadrzu przekąskę, która będzie smaczna, zdrowa i łatwa do wykonania we własnej kuchni. W tej roli bardzo dobrze sprawdzają się ciastka owsiane.
Potrzebne składniki
Wykonanie ciastek wymaga przygotowania odpowiednich składników. Z prezentowanych poniżej proporcji można otrzymać 30 ciastek średniej wielkości. Do ich wykonania potrzebne są:
* 25 dag płatków owsianych,
* 20 dag mieszanki bakaliowej,
* 10 dag orzechów włoskich,
* 2 łyżki mąki,
* 2 łyżki kakao,
* 2 łyżki wiórków kokosowych,
* 3 łyżki miodu płynnego,
* 6 łyżek cukru trzcinowego,
* 3 jajka.
Jeżeli nie lubi się gotowych mieszanek bakaliowych, można zmienić ją na dowolne, ulubione dodatki, np. rodzynki albo żurawinę.Krok pierwszy
Płatki owsiane przesypać na patelnie i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Kiedy przybiorą lekko brązowy kolor, dodać do nich miód, po czym dokładnie wymieszać. Następnie przesypać je do miski.
Krok drugi
Gdy płatki będą już ostudzone, dodać do nich bakalie, mąkę, żółtka jaj oraz posiekane orzechy włoskie. Wszystko razem wymieszać.W osobnej misce ubić białka jajek na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier trzcinowy, aż do całkowitego jego wykorzystania. Dodać pianę do płatków i dokładnie wymieszać łyżką, a następnie podzielić masę na 2 części, do osobnych misek.
Krok trzeci
Do jednej części masy dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Do drugiej kakao i również wymieszać aż do połączenia się składników. Z każdej masy formować ciastka albo przy pomocy dłoni, albo przy pomocy foremek do ciasteczek.Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wsunąć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać 20 minut.Ciastka owsiane można podawać zarówno, gdy są ciepłe, jak i po ostudzeniu. Są świetną przekąską na podwieczorek, jak i na drugie śniadanie w pracy albo w szkole.