Jak zrobić smaczne czekoladki z daktylami?
Jak zrobić smaczne czekoladki z daktylami?
Domowe czekoladki to coś, co lubi niemal każdy i każdy chętnie zjada. Często ich wyjątkowość nie leży w samej czekoladzie, ale w dodatkach, które mogą być proste albo zaskakujące. Zamiast tradycyjnych wiórków kokosowych czy rodzynków warto czasem zaszaleć i dodać do czekoladek daktyle. Zyska się wtedy przysmak rodem z dalekiego Orientu, tajemniczy oraz smaczny, którego nie sposób zapomnieć.
Jakie składniki są potrzebne?
Do wykonania smacznych czekoladek potrzebne będą odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* różne rodzaje czekolad,
* białe wino,
* daktyle,
* orzechy,
* suszone owoce.
Potrzebna będzie także forma po zjedzonych czekoladkach oraz łopatka silikonowa ułatwiająca wyrównywanie powierzchni czekolady.Krok pierwszy
Przygotować kilka różnych czekolad – mleczną, gorzką, białą – w zależności od własnych upodobań. Jeśli chce się wykorzystać trzy smaki, wtedy trzeba przygotować 3 miseczki, dla każdej czekolady po jednej. Sięgnąć po pierwszą, np. mleczną i połamać ją na kawałki prosto do miski.
Krok drugi
Miskę z czekoladą włożyć do mikrofalówki, żeby się rozpuściła. Najlepiej wkładać miskę na 1 minutę, mieszać i znów podgrzewać 1 minutę, aż do uzyskania oczekiwanego, płynnego rezultatu. Gdy czekolada będzie rozpuszczona, dodać do niej 3 łyżeczki alkoholu. Dokładnie wymieszać, żeby wino połączyło się z czekoladową masą.
Krok trzeci
Sięgnąć po formę pozostałą po czekoladkach – po bombonierce – i do każdej przegródki wlać czekoladę, wypełniając miejsce prawie po brzeg. Do wciąż miękkiej masy dodać daktyle, lekko wciskając je do środka. Poza daktylami można dodać także orzechy oraz dowolne suszone owoce, np. morele lub kawałki ananasa.Wstawić foremkę z czekoladkami do lodówki, i pozostawić ją tam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie czekoladki można wyjąć z foremek i przekładać na talerzyk, delektując się ich smakiem oraz słodyczą daktyli wewnątrz czekolady. W taki sam sposób wykonać czekoladki z pozostałych rodzajów czekolad.