Przepis na słodkie ciasteczka z jagodami

Opiekun artykułu: dylax
Advertising
Przepis na słodkie ciasteczka z jagodami

Przepis na słodkie ciasteczka z jagodami

Jagody trzeba wykorzystywać, póki są dostępne. Nie zawsze jest ich wiele, jest to uzależnione od pogody, od słońca, od opadów. Z tego powodu nie należy czekać i kupić koszyczek jagód, gdy tylko jest okazja. Można je wykorzystać na wiele sposobów, w tym do przygotowania ciasteczek z jagodami, które idealnie nadadzą się do popołudniowej kawy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie ciasteczek wymaga dobrych składników. Tym samym należy przygotować następujące elementy:
    * 40 dag mąki pszennej,
    * 30 dag jagód,
    * 25 dag margaryny,
    * 10 dag cukru,
    * 2 jajka,
    * 1/2 szklanki śmietanki 36%,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 2 łyżki cukru,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Na stolnicę albo do miski przesypać mąkę. Warto przesiać ją przez sitko, będzie lepiej spulchniona. Dodać do niej proszek do pieczenia oraz posiekaną na kawałki margarynę. Wsypać cukier, po czym rozpocząć zagniatanie, aż do momentu uzyskania żółtych grudek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do powstałych grudek wbić żółtka z jaj oraz wsypać 2 łyżeczki cukru waniliowego. Dodać 1 łyżkę wody, żeby ułatwić sobie zagniatanie, i rozpocząć formowanie gładkiej, jednolitej masy. Ciasto musi być elastyczne, a wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze połączone. Gotową masę owinąć folią aluminiową, po czym włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jagody przepłukać na sitku pod zimną wodą. Pozwolić im obeschnąć, a następnie wymieszać z 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Z powstałej mieszanki odłożyć 3 łyżki jagód do przyszłej dekoracji.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ciasto wyjąć z lodówki. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować je na grubość 3 minimetrów. Przy pomocy szklanki albo okrągłej foremki wyciąć odpowiednie kształty. Na środku każdego koła położyć 1 łyżeczkę jagód, zawinąć brzegi ciasta i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i włożyć do niego blachę. Piec ciasteczka 20 minut. W czasie ich pieczenia wykonać sos z pozostałych jagód i śmietanki. Zmiksować oba składniki i polewać sosem gotowe ciastka tuż przed podaniem.