Doskonałe ciasteczka – serca z galaretką

Opiekun artykułu: antek
Advertising
Doskonałe ciasteczka – serca z galaretką

Doskonałe ciasteczka – serca z galaretką

Walentynki to czas, w którym wymyśla się dla ukochanej osoby miłe drobiazgi. Takim drobiazgiem mogą być ciasteczka z galaretką, które urozmaicą romantyczny podwieczorek albo staną się miłym dodatkiem do prezentu. Nie są trudne w wykonaniu, zwłaszcza jeśli skorzysta się z podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Żeby wykonać pyszne ciasteczka z nadzieniem, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników, w tym:
    * 230 g mąki pszennej,
    * 175 g masła,
    * 90 g cukru,
    * 1 żółtka,
    * galaretki w słoiku,
    * cukru pudru (opcjonalnie).
    Zamiast galaretki można użyć również dżemu albo konfitury.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski wsypać mąkę, posiekać margarynę i delikatnie połączyć palcami, tworząc wiórki z ciasta. Dodać cukier i żółtko. Zagnieść dokładnie wszystkie składniki, tworząc gładkie, kruche ciasto. Ze względu na jego kruchość nie jest konieczne długie zagniatanie, ponieważ ciasteczka będą twarde. Gotowe ciasteczka owinąć folią aluminiową. Włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Rozwałkować na grubość 2 mm, a następnie wyciąć okrągłe ciasteczka. Powinno być ich 40. Mniejszymi foremkami do ciastek w kształcie serduszek wyciąć w 20 ciastkach serca, odłożyć odcięte fragmenty na bok.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasteczka i wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 – 12 minut. Upieczone i wystudzone ciasteczka przełożyć galaretką albo dżemem w taki sposób, żeby nadzienie było widoczne przez otwór w kształcie serduszka.