Szybkie i pyszne ciasteczka śmietankowe
Szybkie i pyszne ciasteczka śmietankowe
Często ma się ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga długiego stania przy kuchennym blacie. Wydaje się, że taki deser jest niemożliwy, jednak nic bardziej mylnego. Istnieją dobre przepisy, które pozwalają na szybkie upieczenie ciasteczek, idealnych do popołudniowej kawy. Jednym z takich przepisów jest podana poniżej receptura na śmietankowy przysmak.
Niezbędne składniki
Szybkie ciasteczka nie wymagają dużej ilości składników do ich wykonania. Najważniejszymi elementami do ich przygotowania są:
* 300 g mąki pszennej,
* 200 g masła zimnego,
* 200 ml śmietany 18%,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki cukru,
* cukier do dekoracji.Krok pierwszy
Żółtka oddzielić od białek do osobnych miseczek. Białek nie wyrzucać, lecz odłożyć do lodówki. Do osobnej, większej miski wsypać mąkę, żółtka, cukier, śmietanę oraz posiekane masło.
Krok drugi
Składniki w misce bardzo dokładnie wymieszać ze sobą, tworząc jednolite ciasto. Po osiągnięciu odpowiedniego efektu, uformować z ciasta kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na 15 minut do lodówki.
Krok trzeci
Blachę lub blachy kuchenne wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Na czas wałkowania jednej drugą włożyć ponownie w chłodne miejsce. Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką, a następnie wyciąć z niej ciasteczka, najlepiej niewielkie. Układać je na blaszce.
Krok czwarty
Gotowe do pieczenia ciasteczka posmarować z wierzchu białkiem, posypać cukrem. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec 10 – 15 minut, lecz na zmniejszonym gazie można pozostawić je w piekarniku nawet 20 minut. Mają być brązowe i chrupiące.Po upieczeniu ostudzić ciasteczka przez kilka minut i podawać od razu. Doskonale smakują z herbatą. Smacznego!