Pyszne kulki ryżowe na deser
Pyszne kulki ryżowe na deser
Słodycze ze sklepu nie zawsze spełniają zachciankę na coś słodkiego. W takiej sytuacji trzeba samodzielnie coś wymyślić. Nie musi być to od razu ciasto, mogą to być czekoladowe kulki ryżowe, łatwe do wykonania i bardzo smaczne – na tyle, że po zjedzeniu jednej od razu chce się zjeść wszystkie.
Potrzebne produkty
Wykonanie słodkich kulek wymaga odpowiednich produktów. Najważniejszymi wśród nich są:
* 1 paczka ryżu dmuchanego,
* 30 dag cukierków (irysów lub krówek),
* 20 dag margaryny,
* 4 łyżki kakao,
* 1 polewa czekoladowa,
* oliwa,
* 1 paczka wiórków kokosowych.
W alternatywnej wersji przepisu zamiast ryżu można użyć płatków kukurydzianych, jednak trudniej je formować w zgrabne kulki. Jednocześnie zamiast krówek można wykorzystać również batoniki z dużą ilością masy karmelowej w środku, np. batony typu „Mars”. Dobrze sprawdza się również masa kajmakowa do ciast.Krok pierwszy
Do garnka ze stali nierdzewnej – nie będzie się przypalał – włożyć margarynę i połamane na kawałki cukierki, batony albo masę kajmakową. Dosypać czekoladę i rozpocząć podgrzewanie na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.
Krok drugi
Kiedy oba składniki dokładnie się połączą i karmel ściemnieje pod wpływem kakao, dodać do masy całą paczkę ryżu dmuchanego. Zamieszać. Powtarzać mieszanie, aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się dokładnie masą karmelową.
Krok trzeci
Gdy ryż będzie obleczony karmelem, można wylać go lekko posmarowaną oliwą blachę albo do formy do pieczenia. Pozostawić w takim stanie na 3 – 4 godziny, aż do momentu, w którym masa będzie twardsza, lecz nie całkiem twarda.
Krok czwarty
Po upływie wymaganego czasu rozpocząć formowanie kulek z masy ryżowej. Masa będzie lepka i łatwa do formowania, więc nie będzie to sprawiało wiele problemów. Jeżeli będzie się formowało niewielkie kule, wówczas będzie ich więcej i będzie można podawać je w papierowych papilotkach.
Przygotowane kulki odstawić na bok. Polewę czekoladową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie zanurzać w niej kulki i posypywać kokosem. Podawać i jeść, kiedy ostygną.