Pyszne kulki ryżowe na deser

Opiekun artykułu: kabukiman
Advertising
Pyszne kulki ryżowe na deser

Pyszne kulki ryżowe na deser

Słodycze ze sklepu nie zawsze spełniają zachciankę na coś słodkiego. W takiej sytuacji trzeba samodzielnie coś wymyślić. Nie musi być to od razu ciasto, mogą to być czekoladowe kulki ryżowe, łatwe do wykonania i bardzo smaczne – na tyle, że po zjedzeniu jednej od razu chce się zjeść wszystkie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Wykonanie słodkich kulek wymaga odpowiednich produktów. Najważniejszymi wśród nich są:
    * 1 paczka ryżu dmuchanego,
    * 30 dag cukierków (irysów lub krówek),
    * 20 dag margaryny,
    * 4 łyżki kakao,
    * 1 polewa czekoladowa,
    * oliwa,
    * 1 paczka wiórków kokosowych.
    W alternatywnej wersji przepisu zamiast ryżu można użyć płatków kukurydzianych, jednak trudniej je formować w zgrabne kulki. Jednocześnie zamiast krówek można wykorzystać również batoniki z dużą ilością masy karmelowej w środku, np. batony typu „Mars”. Dobrze sprawdza się również masa kajmakowa do ciast.

  • Krok pierwszy

    Do garnka ze stali nierdzewnej – nie będzie się przypalał – włożyć margarynę i połamane na kawałki cukierki, batony albo masę kajmakową. Dosypać czekoladę i rozpocząć podgrzewanie na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiedy oba składniki dokładnie się połączą i karmel ściemnieje pod wpływem kakao, dodać do masy całą paczkę ryżu dmuchanego. Zamieszać. Powtarzać mieszanie, aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się dokładnie masą karmelową.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy ryż będzie obleczony karmelem, można wylać go lekko posmarowaną oliwą blachę albo do formy do pieczenia. Pozostawić w takim stanie na 3 – 4 godziny, aż do momentu, w którym masa będzie twardsza, lecz nie całkiem twarda.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po upływie wymaganego czasu rozpocząć formowanie kulek z masy ryżowej. Masa będzie lepka i łatwa do formowania, więc nie będzie to sprawiało wiele problemów. Jeżeli będzie się formowało niewielkie kule, wówczas będzie ich więcej i będzie można podawać je w papierowych papilotkach.

    Przygotowane kulki odstawić na bok. Polewę czekoladową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie zanurzać w niej kulki i posypywać kokosem. Podawać i jeść, kiedy ostygną.