Jak sporządzić krakersy-grahamki?
Jak sporządzić krakersy-grahamki?
Smaczna przekąska sprawia, że kawa lub herbata smakuje lepiej, a przerwa śniadaniowa w pracy jest milsza. Takim dobrym dodatkiem do drugiego śniadania albo podwieczorku są krakersy grahamki, łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Można zakupić podobne w sklepie, jednak wykonane samodzielnie są nie tylko smaczniejsze, lecz również zdrowsze.
Składniki na grahamki
Żeby przygotować smaczne grahamki, niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
* 1/4 szklanki cukru brązowego,
* 1/4 szklanki miodu,
* 1/4 cukru pudru,
* 240 g masła,
* 3/4 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1/2 łyżeczki cynamonu.Pierwszy krok
Do miski wsypać obie mąki, sodę oczyszczoną i cynamon. Zamieszać wszystko łyżką. W drugiej misce połączyć ze sobą cukier brązowy, cukier puder, miód oraz posiekane na kawałki masło. Najlepiej wykonać to mikserem ustawionym na średnie obroty. Całość miksowania powinna trwać 1 – 2 minuty.
Drugi krok
Rozpocząć dodawanie składników suchych do mokrych. Należy robić to na 2 raty. Najpierw 1/2 zawartości miski wymieszać z mokrymi, aż do ich połączenia, a następnie pozostałą część, również dobrze miksując.
Po dodaniu całości wyrobić ciasto tak, aby można było uformować z niego prostokąt. Taki kształt zawinąć w folię aluminiową, po czym wsadzić do lodówki na 60 minut.
Trzeci krok
Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 – 4 mm. Z tak przygotowanego ciasta wycinać nożem kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm. Każdy kawałek przekładać na blachę do pieczenia.
Czwarty krok
Przed włożeniem blaszek z krakersami do piekarnika nakłuć każde ciasteczko widelcem. Powinny przypominać krakersy dostępne w sklepach.Piec krakersy przez 15 minut, poświęcając 7 minut na jedną stronę, 7 minut na drugą, żeby były równomiernie przypieczone. Ostudzić, a następnie degustować.