Aromatyczne ciasteczka z kardamonem

Opiekun artykułu: michalp
Advertising
Aromatyczne ciasteczka z kardamonem

Aromatyczne ciasteczka z kardamonem

Kardamon nie jest często stosowaną przyprawą, ponieważ wiele osób nie wie, jak go stosować i w jakich proporcjach. Zazwyczaj nie potrzeba go wiele, aby uzyskać doskonały smak oraz aromat, a co więcej, nie trzeba doprawiać nim wyłącznie dań obiadowych, równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do deserów, w tym do ciasteczek.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie ciasteczek jest łatwe, jeśli posiada się odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
    * 250 g mąki pszennej,
    * 200 g masła,
    * 60 g cukru pudru,
    * 3 żółtka,
    * 1 łyżka mleka,
    * 2 łyżki cukru zwykłego,
    * 1 łyżeczka kardamonu mielonego,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier puder i wymieszać lekko. Posiekać do miski zimne masło. Można je również zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach, dzięki czemu będzie wygodniej łączyć się z pozostałymi składnikami.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Zamieszać mąkę z masłem, po czym dodać kardamon, sól oraz żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić, uzyskując gładkie, jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, po czym owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ochłodzone ciasto zacząć wałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość nie większą niż 0,5 cm. Z tak przygotowanego placka wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie przy pomocy foremek do ciasteczek albo okrągłej szklanki. Układać je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.Przy pomocy pędzelka posmarować każde ciastko mlekiem oraz posypać odrobiną cukru.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 10 minut, dopóki ciasteczka się nie zarumienią.Po tym czasie wyjąć je, pozostawiając do ostudzenia. Zdjąć z blachy dopiero, gdy są chłodne i dość twarde. Zjadać wraz z herbatą albo kawą. Smacznego!