Jak zrobić słodkie pekany w cukrze?

Opiekun artykułu: sniegos
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić słodkie pekany w cukrze?

Jak zrobić słodkie pekany w cukrze?

Orzechy to dobra i zdrowa przekąska dla każdego. Jednak ich naturalny smak może czasami wydawać się zbyt mdły. Urozmaiceniem może być przygotowanie ich w cukrze z dodatkiem cynamonu, co sprawi, że pekany staną się słodkim deserem, którego będzie się chciało wciąż więcej i więcej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przyrządzenie pekanów w słodkiej panierce wymaga zebrania zawczasu wszystkich niezbędnych produktów, w tym:

    * 1/2 kg pekanów,

    * 1 szklanka cukru,

    * 1 białko,

    * 1 łyżka wody,

    * 3/4 łyżeczki soli,

    * 1/2 łyżeczki cynamonu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z piekarnika wyjąć blachę do pieczenia. Sam piekarnik nastawić na temperaturę 120 stopni Celsjusza. Blachę dokładnie wysmarować tłuszczem: margaryną, olejem słonecznikowym, oliwą z oliwek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Sięgnąć po miskę i wbić do niej białko, wlać wodę i zamieszać albo widelcem, albo trzepaczką. Do drugiej miski wsypać cukier, cynamon, sól i również wymieszać.Do miski z białkiem wrzucić pekany i zacząć mieszać łyżką, żeby orzechy w całości zostały obtoczone przez miksturę. Tak przygotowane pekany wrzucić do drugiej miski, otaczając je cukrem z dodatkami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Orzechy równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia i wsunąć ją do piekarnika. Piec przez 1 godzinę, mieszając co 15 minut, aby równomiernie się przypiekły. Po upieczeniu wystudzić dokładnie, a następnie podawać. Ostudzenie pekanów jest ważne, ponieważ dopiero wtedy uzyskają one swoją charakterystyczną chrupkość.Przekąska jest idealną alternatywą dla słodyczy, które poza cukrem zawierają w sobie wiele zbędnych składników. Jedząc pekany na podwieczorek oraz na drugie śniadanie, pielęgnuje się swoje zdrowie, dostarczając ciału cennych składników odżywczych.