W jaki sposób przygotować krem marshmallow?

W jaki sposób przygotować krem marshmallow?
Pianki marshmallow są znane każdemu. Głównie białe, choć mogą być także w innych kolorach, stanowią smakowitą przekąskę, zwłaszcza dla dzieci. Są bardzo słodkie, więc idealnie sprawdzają się w chwilach, kiedy maluch woła „chcę coś słodkiego”. Dziecięcą miłość dla pianek można połączyć z uwielbieniem do słodkich kremów, przygotowując krem marshmallow na kanapki.
Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Jakie składniki są potrzebne?
Aby zrobić słodki krem we własnej kuchni, należy przygotować odpowiednie składniki, przede wszystkim:
* 3 duże białka,
* 3/4 szklanki syropu kukurydzianego,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1/3 szklanki wody,
* 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.Krok pierwszy
Do niewielkiego garnka wlać syrop oraz wsypać 2/3 cukru. Zacząć podgrzewać, raz po raz mieszając, aż składniki połączą się i zagotują. Ustawić palnik na średnie grzanie i gotować jeszcze przez 5 – 10 minut.
Krok drugi
W czasie kiedy cukier i syrop będą się podgrzewać, zacząć ubijać białka. Kiedy przyjmą konsystencję puszystej masy, rozpocząć dodawanie cukru, aż piana stanie się gładka i lśniąca.
Krok trzeci
Po zakończeniu gotowania syropu wlewać go cienką stróżką do piany, cały czas miksując mikserem, ustawionym na najwyższych obrotach. Ubijać krem przez 6 minut, nie przerywając ani na chwilę. Krem ma wystudzić się i zgęstnieć. Na zakończenie dodać ekstrakt waniliowy.
Gotowy krem można przełożyć do słoików, zakręcić i używać wedle uznania – do kanapek lub deserów.