Przepis na czekoladową miskę
Przepis na czekoladową miskę
Wielokrotnie podajemy w szklanych pucharkach czy eleganckich miseczkach desery lodowe lub owocowe. Warto jednak zaskoczyć swoich znajomych i tym razem zaproponować im pyszne słodkości w naczyniu, który będą mogli ze smakiem zjeść. Przygotowanie takiej jadalnej czekoladowej miski nie wymaga wiele czasu i pracy, a może sprawić, że twoi goście będą zachwyceni innym sposobem podania. Podążaj za następującymi wskazówkami i już dziś zaskocz wszystkich.
Przygotowanie formy
Twoja formą będzie zwykła domowa miska. W zależności od tego, jakiej wielkości chcesz uzyskać czekoladowe miseczki, wybierz tę szklaną większą lub mniejszą. Owiń ją folią aluminiową – zrób to bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek.
Przygotowanie czekolady
Czekoladę będziemy rozpuszczać w kąpieli wodnej. W tym celu postaw na ogniu garnek z wodą, a na nim ustaw miskę. Do miski wrzuć pokruszoną czekoladę i mieszaj ją cały czas, aż w końcu cała się rozpuści.
Wykonanie miski
Kiedy już rozpuścisz czekoladę, musisz przelać ją do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa wylewaj ostrożnie czekoladę do formy z folii aluminiowej. Możesz pokryć ją całą lub stworzyć ażurowy wzór.
Chłodzenie miski
Kiedy stworzysz już własną miskę, odstaw ją, ponieważ czekolada musi zastygnąć. Nie musisz wkładać jej do lodówki, wystarczy jakieś zacienione miejsce w kuchni. Po kilkunastu minutach twoja miska będzie gotowa. Teraz wystarczy zdjąć ją delikatnie z formy, a potem odkleić od niej formę aluminiową.
Serwowanie
Schłodzona miska sama w sobie może stanowić ciekawy deser, ale najlepiej ją czymś wypełnić, na przykład bitą śmietaną albo lodami z owocami. Pamiętaj jednak, aby nie wkładać do niej wielu dodatków, ponieważ może pęknąć. Smacznego!