Przepis na mocno czekoladowe ciasto
Przepis na mocno czekoladowe ciasto
Brownie to typowo amerykańskie ciasto, które w Polsce robi coraz większą furorę. Nic dziwnego, ma ono głęboko czekoladowy smak, a dodatkowo można dołożyć do niego najróżniejsze dodatki, w tym bakalie, kremy czekoladowe, batoniki, ser czy świeże owoce. Brownie ma to do siebie, że jest ciastem łatwym do zrobienia, ale nie zawiera dużo mąki, przez co, z powodu dużej ilości czekolady, jest ciastem ciężkim, gliniastym, wręcz przypominającym nieco zakalec. Z tego też powodu będzie ono smakować po pierwsze miłośnikom czekolady, a po drugie wielbicielom ciast bardzo zbitych oraz ciężkich, których jeden kawałek wystarczy, by poczuć przyjemną sytość. Swoją nazwę brownie wzięło stąd, że jest w nim nie tylko dużo czekolady, ale również ciemne kakao, przez co ciasto wychodzi intensywnie brązowe, wręcz czarne, przypominające kolorem naszego murzynka. Chcesz poznać przepis na to czekoladowe niebo w gębie? Znajdziesz go poniżej. Podane proporcje składników starczą na małą kwadratową blaszkę.
Rozpuszczanie w kąpieli wodnej
Na początku musisz rozpuścić masło, czekoladę oraz kakao. Zrobimy to w kąpieli wodnej.
Do rondelka wlej wodę i postaw go na ogniu. Na rondelku zaś postaw drugi mniejszy garnek lub też miskę. Do naczynia wrzuć najpierw masło pokrojone w kotkę. Odczekaj chwilę, aż zacznie się pod spodem rozpuszczać i wtedy przemieszaj je. Kiedy masło będzie już w większości płynne, dodaj czekoladę. Przed dodaniem pokrusz ją, na przykład przy pomocy tłuczka. Znowu odczekaj chwilę, a potem co jakiś czas mieszaj, aż masło i czekolada rozpuszczą się całkowicie i połączą. Wówczas dodaj jeszcze kakao. Wymieszaj wszystko razem i odstaw, aby trochę przestygło.
Ubijanie jajek
Teraz, kiedy masa czekolada stygnie, ty zajmij się ubijaniem jajek. Wbij je do miski od miksera i zacznij mikserem ubijać. Po chwili ubijania dodawaj partiami i powoli cukier biały oraz cukier waniliowy. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aż powstanie jednolita masa jajeczna, a cukier się całkowicie rozpuści.
Mieszanie mąki
Do miski przesiej mąkę pszenną. Jeśli nie masz do tego specjalnych akcesoriów, wówczas użyj po prostu sitka z drobnymi oczkami. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie ciasta
Do jajek dodaj przestudzoną masę czekoladową (może być lekko ciepła, ale nie gorąca) oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką czy łyżką.
Pieczenie ciasta
Foremkę do brownie wysmaruj masłem, a następnie wylej na nią ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Bardzo dobrze nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz brownie przez około 35 minut. Smacznego!