Przepis na mocno czekoladowe ciasto

Opiekun artykułu: wirag
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na mocno czekoladowe ciasto

Przepis na mocno czekoladowe ciasto

Brownie to typowo amerykańskie ciasto, które w Polsce robi coraz większą furorę. Nic dziwnego, ma ono głęboko czekoladowy smak, a dodatkowo można dołożyć do niego najróżniejsze dodatki, w tym bakalie, kremy czekoladowe, batoniki, ser czy świeże owoce. Brownie ma to do siebie, że jest ciastem łatwym do zrobienia, ale nie zawiera dużo mąki, przez co, z powodu dużej ilości czekolady, jest ciastem ciężkim, gliniastym, wręcz przypominającym nieco zakalec. Z tego też powodu będzie ono smakować po pierwsze miłośnikom czekolady, a po drugie wielbicielom ciast bardzo zbitych oraz ciężkich, których jeden kawałek wystarczy, by poczuć przyjemną sytość. Swoją nazwę brownie wzięło stąd, że jest w nim nie tylko dużo czekolady, ale również ciemne kakao, przez co ciasto wychodzi intensywnie brązowe, wręcz czarne, przypominające kolorem naszego murzynka. Chcesz poznać przepis na to czekoladowe niebo w gębie? Znajdziesz go poniżej. Podane proporcje składników starczą na małą kwadratową blaszkę.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

175 gram czekolady z zwartością 70% kakao

100 gram masła

2 jajka

¼ szklanki kakao ciemnego

¾ szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy (16 gram)

½ łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

175 gram czekolady z zwartością 70% kakao 100 gram masła 2 jajka ¼ szklanki kakao ciemnego ¾ szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy (16 gram) ½ łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli
  • Rozpuszczanie w kąpieli wodnej

    Na początku musisz rozpuścić masło, czekoladę oraz kakao. Zrobimy to w kąpieli wodnej.

    Do rondelka wlej wodę i postaw go na ogniu. Na rondelku zaś postaw drugi mniejszy garnek lub też miskę. Do naczynia wrzuć najpierw masło pokrojone w kotkę. Odczekaj chwilę, aż zacznie się pod spodem rozpuszczać i wtedy przemieszaj je. Kiedy masło będzie już w większości płynne, dodaj czekoladę. Przed dodaniem pokrusz ją, na przykład przy pomocy tłuczka. Znowu odczekaj chwilę, a potem co jakiś czas mieszaj, aż masło i czekolada rozpuszczą się całkowicie i połączą. Wówczas dodaj jeszcze kakao. Wymieszaj wszystko razem i odstaw, aby trochę przestygło.

  • Ubijanie jajek

    Teraz, kiedy masa czekolada stygnie, ty zajmij się ubijaniem jajek. Wbij je do miski od miksera i zacznij mikserem ubijać. Po chwili ubijania dodawaj partiami i powoli cukier biały oraz cukier waniliowy. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aż powstanie jednolita masa jajeczna, a cukier się całkowicie rozpuści.

  • Mieszanie mąki

    Do miski przesiej mąkę pszenną. Jeśli nie masz do tego specjalnych akcesoriów, wówczas użyj po prostu sitka z drobnymi oczkami. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól i całość bardzo dokładnie wymieszaj.

  • Przygotowanie ciasta

    Do jajek dodaj przestudzoną masę czekoladową (może być lekko ciepła, ale nie gorąca) oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką czy łyżką.

  • Pieczenie ciasta

    Pieczenie ciasta

    Foremkę do brownie wysmaruj masłem, a następnie wylej na nią ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Bardzo dobrze nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz brownie przez około 35 minut. Smacznego!