Jak przygotować czekoladowy tort naleśnikowy?
Jak przygotować czekoladowy tort naleśnikowy?
Tort kojarzy się z biszkoptowym wypiekiem przekładanym kremem lub bitą śmietaną. Jest to standardowy sposób na ciasto okolicznościowe, lecz nie jedyny. Tak samo dobrze, smacznie, a przy odrobinie starania również efektownie, przedstawia się tort naleśnikowy – zachęcamy do jego wypróbowania.
Potrzebne produkty spożywcze
Do zrobienia imponującego tortu z naleśników jest niezbędnych kilka elementów o dobrej świeżości, wśród nich powinny znaleźć się:
* 1 szklanka mąki,
* 1 serek twarogowy do kanapek,
* 2 jajka,
* 2 czekolady mleczne,
* 3 banany,
* mleko,
* cukier puder,
* olej,
* kakao.
Krok pierwszy
Na początku należy zrobić ciasto naleśnikowe, mieszając ze sobą następujące produkty: mąkę, jajko, mleko, szczyptę soli. Wymieszać składniki, tworząc gładką masę; powinna być średniej płynności – ani zbyt stała, ani przesadnie wodnista. Dodać następnie kakao, 3 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżki oleju, zamieszać wszystko.
Krok drugi
Patelnię delikatnie natłuścić olejem – naleśnik nie może w nim pływać – a następnie rozgrzać ją i kiedy będzie bardzo gorąca, nanieść na nią porcję ciasta naleśnikowego. Naleśniki powinny być po usmażeniu dość cienkie, ale nie przesadnie. Z podanych składników można usmażyć 8 – 9 naleśników.
Krok trzeci
Do miski przełożyć serek, cukier puder, 1 banana oraz 1/2 startej czekolady – zamieszać dokładnie, tworząc krem. Pozostałą czekoladę połamać na kawałki do rondelka i roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec roztapiania dodając 3 łyżki masła. Banany obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki – wszystkie skropić sokiem z cytryny, żeby nie doszło do ich ściemnienia.
Krok czwarty
Ostatnim etapem jest skonstruowanie tortu. Należy ułożyć naleśnik, na niego banany, znów naleśnik, krem, naleśnik i banany i tak aż do zakończenia tworzenia tortu i wykorzystania wszystkich składników. Na koniec polać całość kremem czekoladowym, starając się, żeby zakrył on wszystkie naleśniki. Po wykonaniu tego umieścić tort na godzinę w lodówce, a potem zjadać z przyjemnością.