Ciekawy sposób na słodkie czekoladowe ciasto z piankami

Opiekun artykułu: michaell
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Ciekawy sposób na słodkie czekoladowe ciasto z piankami

Ciekawy sposób na słodkie czekoladowe ciasto z piankami

Marzysz o czymś niesamowicie słodkim i rozpływającym się w ustach? Ciasto czekoladowe z piankami jest dla Ciebie idealne. Niezwykle słodkie, czekoladowe, rozpływające się w ustach. Wystarczy jeden kawałek, aby nasycić głód słodyczy, jednak trudno poprzestać tylko na jednym kawałeczku – od razy chce się zjeść więcej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do zrobienia zaskakująco słodkiego ciasta potrzebnych jest kilka dobrej jakości składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 300 g czekolady gorzkiej,

    * 125 g masła,

    * 125 g pianek marshmallow,

    * 120 g herbatników,

    * 3 łyżki sztucznego miodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka przełożyć masło. Najlepiej, by było w temperaturze pokojowej, wtedy szybko się roztopi. Włączyć pod rondelkiem mały płomień i doprowadzić do całkowitego roztopienia się tłuszczu. Czekoladę deserową połamać na mniejsze kawałki i wrzucić je do masła. Mieszać łopatką aż do połączenia się obu składników. Mieszanie i pilnowanie mikstury jest konieczne, żeby czekolada się nie przypaliła.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na zakończenie podgrzewania dodać do czekolady z masłem miód i jeszcze przez chwilę mieszać. Zdjąć rondel z gazu, po czym odczekać kilka minut, aby całość nieznacznie się ostudziła – nie może jednak całkowicie zastygnąć. Wrzucić pianki oraz pokruszone drobno herbatniki i znów mieszać, żeby masa czekoladowa dokładnie oblekła dodatki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wysmarować kwadratową blachę masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią piankowo-czekoladową miksturę. Spłaszczyć łyżeczką, rozkładając ją równomiernie na całej szerokości blaszki, po czym przełożyć ją do lodówki, pozostawiając w niej przez 24 godziny. Po tym czasie dobrze schłodzone ciasto nadaje się do krojenia. Przed podaniem posypać całość cukrem pudrem, robiąc na deserze białą pierzynkę. Ciasto czekoladowe z piankami smakuje tym lepiej, im dłużej leży w lodówce. Smacznego!