Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem
Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem
Drożdżowy przysmak z makiem to doskonały sposób na podwieczorek oraz na drugie śniadanie. Miękki, sycący, z orzechami i daktylami, sprawdzi się szczególnie, gdy za oknem szaro i smutno. Zamiast poszukiwać takiego deseru w piekarniach, warto zrobić go samodzielnie, według podanego poniżej przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Podstawą samodzielnego wykonania drożdżowego smakołyku jest przygotowanie dobrej jakości składników, pośród których powinny znaleźć się składniki na ciasto oraz odpowiednie dodatki.Do ciasta potrzebne są:
* 4,5 szklanki mąki,
* 1 szklanka mleka,
* 1/2 szklanki cukru pudru,
* 115 g masła,
* 1 opakowanie drożdży,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka skórki cytrynowej,
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
* 2 jajka.
Poza tymi elementami niezbędne są:
* masa makowa z bakaliami (kupna),
* 1 jajko,
* 1 łyżka mleka.
Krok pierwszy
Do dużej miski wsypać 2 szklanki mąki, dodać drożdże oraz gałkę muszkatołową. Wymieszać składniki i odstawić je na bok. Sięgnąć po rondel i wlać do niego mleko, dodać masło, cukier puder oraz sól. Wymieszać dokładnie, podgrzewając na niewielkim ogniu. Masło powinno prawie w całości się rozpuścić.
Krok drugi
Ciepłe mleko z dodatkami dodać do mąki z drożdżami i bardzo dokładnie wymieszać. Wbić jajka, po czym całość miksować mikserem przez 30 sekund – mikser powinien być ustawiony na niskie obroty. Następnie dodać pozostałą mąkę i cytrynową skórkę. Na tym etapie ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie, przez 5 minut, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe, zacienione miejsce.
Krok trzeci
Po wymaganym czasie ugnieść ciasto z wierzchu i przysypać je mąką. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 2 części i jeszcze na 10 minut odstawić pod przykryciem do dodatkowego wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować drożdżowe ciasto na prostokąty o wymiarach mniej więcej 40 x 20 cm, a je z kolei pokroić na kwadraty 10 x 10cm. Na środku kwadratów kłaść po 1 łyżeczce masy makowej, po czym zwijać ciasto, sklejając ze sobą przeciwległe brzegi, żeby stworzyć sakiewkę.
Krok czwarty
Wszystkie sakiewki ułożyć na blasze do pieczenia nasmarowanej tłuszczem. Przykryć pełną blachę ścierką i poczekać 35 minut, aż sakiewki urosną. Pod koniec oczekiwania nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Jajko i 1 łyżkę mleka rozmieszać razem. Posmarować wszystkie sakiewki i wsunąć blachę do pieczenia na 15 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, a dopiero potem jeść.