Ciasta i torty (116)

  • Jak przygotować czekoladowy tort naleśnikowy?

    Tort kojarzy się z biszkoptowym wypiekiem przekładanym kremem lub bitą śmietaną. Jest to standardowy sposób na ciasto okolicznościowe, lecz nie jedyny. Tak samo dobrze, smacznie, a przy odrobinie starania również efektownie, przedstawia się tort naleśnikowy – zachęcamy do jego wypróbowania. Czytaj więcej »

    mistrzyni

  • Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem

    Drożdżowy przysmak z makiem to doskonały sposób na podwieczorek oraz na drugie śniadanie. Miękki, sycący, z orzechami i daktylami, sprawdzi się szczególnie, gdy za oknem szaro i smutno. Zamiast poszukiwać takiego deseru w piekarniach, warto zrobić go samodzielnie, według podanego poniżej przepisu. Czytaj więcej »

    madziarka

  • Jak ładnie udekorować brzegi ciasta?

    Przygotowując ciasto, trzeba zadbać nie tylko o jego skład, lecz również o atrakcyjny wygląd. W zależności od ciasta atrakcyjność wizualna może wyglądać różnie, jednak jeśli często przyrządzasz tarty albo inne kruche ciasta, skorzystaj z poniższego artykułu, a dowiesz się, jak sprawić, żeby deser wyglądał ciekawie. Czytaj więcej »

    iowna

  • Ciekawy sposób na słodkie czekoladowe ciasto z piankami

    Marzysz o czymś niesamowicie słodkim i rozpływającym się w ustach? Ciasto czekoladowe z piankami jest dla Ciebie idealne. Niezwykle słodkie, czekoladowe, rozpływające się w ustach. Wystarczy jeden kawałek, aby nasycić głód słodyczy, jednak trudno poprzestać tylko na jednym kawałeczku – od razy chce się zjeść więcej. Czytaj więcej »

    michaell

  • Jak wykonać ładne listki czekoladowe?

    Dekoracje ciast, tortów, babeczek nie muszą być bardzo rozbudowane. Wystarczy drobiazg, żeby sprawić, by deser wyglądał zaskakująco dobrze. Takim elementem mogą być czekoladowe listki, dzięki którym nawet kubeczek z bitą śmietaną będzie stanowił deser niczym z najlepszej kawiarni. Jeśli uważasz, że taka dekoracja jest trudna do zrobienia, sprawdź nasz przepis, a przekonasz się, że to całkiem łatwe. Czytaj więcej »

    gibonek

  • Ciasto czekoladowe Earl Grey – jak je przygotować?

    Połączenie czekolady z herbatą może dać niezwykle przyjemne efekty. Nie dotyczy to tylko połączenia świeżo parzonego napoju z kostką czekolady na deser, lecz stworzenia deseru z obu składników jednocześnie. Takie ciasto będzie oryginalnym podwieczorkiem dla każdego i z pewnością każdemu zasmakuje. Czytaj więcej »

    letta

  • Clafoutis ze śliwkami – jak je przygotować?

    Clafoutis do francuski deser, który przypomina kuchnię rustykalną z romantycznej Francji. W smakuj kojarzy się jednocześnie z puddingiem, jak i z ciastem wypełnionym gęstymi owocami. Owoce można zmieniać w zależności od własnych upodobań oraz od sezonu owocowego, jaki aktualnie panuje. Jesienią można wykorzystać śliwki, które nadadzą deserowi dobry smak oraz aromat. Czytaj więcej »

    netusia

  • Jak upiec dwukolorowe ciasteczka?

    Dwukolorowe ciasteczka są nie tylko smacznym deserem, ale przede wszystkim ładnie się prezentują. Wyróżniają się wśród wszystkich innych ciastek, chociaż na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne do wykonania. Nie jest tak źle, można je zrobić we własnym domu, nawet całkiem prosto, jednak przyda się trochę cierpliwości, która pomoże osiągnąć wymarzony rezultat. Czytaj więcej »

    mattek

  • Croissanty z ciasta francuskiego – jak je zrobić?

    Francję niezmiennie kojarzy się z bagietkami oraz croissantami, czyli miękkimi, brązowymi rogalikami. Wyglądają niezwykle zachęcająco i dobrze smakują, zwłaszcza podawane z czarną kawą. Wbrew pozorom nie trzeba jechać do Paryża, żeby spróbować tego przysmaku, ponieważ można zrobić je w prosty sposób we własnej kuchni. Czytaj więcej »

    aniolek

  • Ciekawy sposób na ciasto buraczano-czekoladowe

    Czekoladowy smak lubi i zna każdy, buraki natomiast kojarzą się z pysznym barszczem, mniej z tym, co słodkie. Jednak co wtedy, gdy smaki połączą się, tworząc zaskakująco dobry deser. Okazuje się, że może to być połączenie wyśmienite, od którego nie sposób będzie odrywać ust, gdy tylko spróbuje się pierwszy kęs oryginalnego ciasta. Oto sprawdzony przepis. Czytaj więcej »

    martini

  • Jak zrobić doskonałe ciasto z malinami?

    Dobre ciasto z malinami ma w sobie zapach lata oraz jego słodycz. Z chęcią się je jada, jak również z chęcią podaje na podwieczorek. Nawet Ci, którzy nie są wielkimi wielbicielami malin, nie oprą się jego zapachowi oraz wyglądowi. Skorzystaj z przepisu, który proponujemy i wypełnij swoje mieszkanie słodkim zapachem owoców oraz cukru – nie pożałujesz, a domownicy z pewnością krzykną: więcej! Czytaj więcej »

    filipmonika

  • Jak przygotować ciasto czekoladowe bez dodatku mąki?

    Ciasto czekoladowe to prawdziwy rarytas, ale nie zawsze chce się podejmować jego wykonania. Zazwyczaj kojarzy się to z mieszaniem mnóstwa składników, zwłaszcza dużej ilości mąki. Jednak czy na pewno? Nie każde ciasto czekoladowe wymaga mąki, z powodzeniem można również wykonać je bez tego składnika, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Chcesz się dowiedzieć, jak to zrobić? Przeczytaj poniższy artykuł. Czytaj więcej »

    szatemarta

Popularne tagi
  • przepis na roladę z jabłkami
  • ciasto jagodowo-cytrynowe
  • amaretto
  • przepis na ciasto czekoladowe bez mąki
  • ciasto z jabłkami
  • masa orzechowa
  • sposób wykorzystania dyni
  • babeczka czekoladowa
  • przepis na tartę malinową
  • szarlotka z kubka
  • tarty
  • limonka
  • sernik wiedeński
  • składniki na ciasto
  • ciastka
  • ciasto z kruszonką
  • barwnik spożywczy
  • ciasta oreo
  • sernik cappuccino
  • ciasto rabarbarowo-migdałowe
  • przepis na blok czekoladowy
  • czekoladowy tort naleśnikowy
  • ciasteczka digestive
  • łatwe ciasto
  • jesień