Przepis na prosty biszkopt z dodatkiem owoców lata

Opiekun artykułu: mazuras
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Przepis na prosty biszkopt z dodatkiem owoców lata

Przepis na prosty biszkopt z dodatkiem owoców lata

Lato to taka pora roku, kiedy chętniej oraz zdecydowanie częściej sięgamy po słodkie i intensywne w smaku owoce. To właśnie wówczas jest najgorętszy na nie sezon, choć jak doskonale wiemy, nie na wszystkie. Jednak dobre jabłka czy gruszki możemy dostać niemalże przez cały rok, natomiast dobrych truskawek albo malin już nie. Dlatego też tym bardziej powinniśmy wykorzystywać szanse na skosztowanie tych cudnych darów słońca i lata w każdej z możliwych postaci: jako lody, sorbety, soki, przetwory, ale także jako dodatki do jakże pysznych i lekkich ciast. Wypróbuj więc koniecznie przepis podany poniżej i zasmakuj lata w postaci prostego biszkoptu z wybranymi przez ciebie owocami. Mogą to być wiśnie, czereśnie, maliny, jagody czy też truskawki. Wszystko zależy od twoich upodobań i tego, na co akurat trwa sezon. Możesz również wymieszać owoce – biszkopt będzie jeszcze smaczniejszy.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

240 g mąki pszennej

4 duże jajka

¾ szklanki cukru

16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

½ kostki margaryny lub masła (125 g)

400 – 500 g owoców, na przykład jagód, truskawek albo mieszanki

cukier puder lub czekolada biała do dekoracji

240 g mąki pszennej 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki margaryny lub masła (125 g) 400 – 500 g owoców, na przykład jagód, truskawek albo mieszanki cukier puder lub czekolada biała do dekoracji
Warto zapamiętać:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je z lodówki na około godzinę lub dwie przed pieczeniem.

  • Ubijanie białka z innymi składnikami

    W pierwszej kolejności musisz oddzielić białka od żółtek. Jeśli nie wychodzi ci to nigdy i zawsze do białka wpada ci trochę żółtka, to jest na to bardzo dobry sposób. Wystarczy, że wbijesz sobie jajko na dłoń ułożoną w kształcie łódeczki. Wówczas białko przeleci przez palce do miski, natomiast żółtko zostanie na dłoni i nie będziesz musiała się już tym martwić.Następnie zacznij ubijać białka na sztywną pianę (możesz dodać odrobinę soli, wówczas lepiej ci się to uda). Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce dodawaj cukier oraz cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Pamiętaj, żeby w tym czasie cały czas mieszać. Na koniec, nadal mieszając, wlej po ścianie miski rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę (ewentualnie możesz także użyć oleju).

  • Dodawanie mąki i proszku

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją do ubitych białek i teraz, żeby białka nie opadły, bardzo dokładnie, za pomocą łyżki albo szpatułki, wymieszaj całość.

  • Wykładanie ciasta

    Wykładanie ciasta

    Następnie wyłóż blaszkę lub tortownicę papierem do pieczenia. Wylej na niego całe surowe ciasto i wygładź je bardzo dokładnie za pomocą szpatułki. Teraz wysyp na ciasto owoce. Nie przesadzaj z ich ilością, ponieważ wówczas ciasto nie wyrośnie. Możesz delikatnie wepchnąć owoce do ciasta, jednak nadal powinny one sporo wystawać.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Ustaw piekarnik na 175°C z funkcją termoobiegu i poczekaj, aż się rozgrzeje. Piecz ciasto, w zależności od formy, około 50 – 60 minut. Możesz sprawdzić, czy jest gotowe, za pomocą patyczka – jeśli wetkniesz go w ciasto i będzie po wyjęciu suchy, to można wyjąć biszkopt.

  • Serwowanie

    Kiedy ciasto ostygnie, oprósz je cukrem pudrem lub też roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Kiedy czekolada zaschnie, podawaj. Smacznego!