Ciasto-serce na Dzień Matki
Ciasto-serce na Dzień Matki
Dzień Matki jest wyjątkowy i powinien zostać odpowiednio uczczony. Nie tylko prezentem, ale również specjalnym podwieczorkiem. Starsze dzieci albo dzieci przy pomocy ojców mogą upiec dla ukochanej mamy specjalne ciasto w kształcie serca. Wydaje się to skomplikowanym zadaniem, lecz nie jest aż tak trudne. Wystarczy podążać za instrukcjami przedstawionymi poniżej.
Niezbędne składniki spożywcze
Pierwszym krokiem do wykonania pięknego tortu jest przygotowanie odpowiednich składników, na biszkopt oraz na krem. Wśród elementów niezbędnych do upieczenia biszkoptu potrzebne są:
* 4 łyżki mąki pszennej,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżka cukru waniliowego,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 5 jaj,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego.
Do przygotowania kremu potrzeba:
* 1 opakowania kremu karpatka,
* 200 g masła,
* 2 szklanek mleka,
* cukru pudru (do ozdoby).Etap pierwszy
Już przed przystąpieniem do mieszania składników rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Biszkopt lubi być wkładany od razu do ciepłego, wtedy nie opadnie i urośnie puszysty.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać do niej oba rodzaje cukru, po trochu, cały czas miksując, aż piana będzie puszysta i lśniąca.
Etap drugi
Do piany dodawać po 1 żółtku, cały czas mieszając delikatnie. Mąkę połączyć z proszkiem, po czym dodawać do masy po 1 łyżce. Nie przerywać mieszania. Na zakończenie dodać czerwony barwnik.
Formę do pieczenia w kształcie serca posmarować margaryną, posypać bułką tartą albo kaszą manną. Wlać masę i wsunąć formę do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu ostudzić ciasto i przekroić na 2 równe placki.
Etap trzeci
Do garnka wlać 1 szklankę mleka. W drugiej wymieszać krem do karpatki. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, powoli wlewać do niego bazę kremu i cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki. Po uzyskaniu gęstej masy pozostawić do ostudzenia.W osobnej misce miksować masło na najniższych obrotach, po czym rozpocząć dodawanie kremu, po 1 łyżce, nie zaprzestając mieszania.
Etap czwarty
Jeden z biszkoptów ułożyć na płaskim talerzu. Nasączyć go dowolnym płynem – kawa, herbata, herbata owocowa – i posmarować dokładnie przygotowanym wcześniej kremem. Na placek nałożyć drugą warstwę, lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać mamie z najlepszymi życzeniami i dobrą kawą.