Smaczny sernik z brzoskwiniami
Smaczny sernik z brzoskwiniami
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Wśród babek i mazurków jest to jedno z najlepszych ciast, które może być wykonane i podane na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Niekoniecznie muszą to być bakalie. Dla wszystkich, którzy nie lubią rodzynek w cieście albo chcą spróbować czegoś nowego, polecamy sernik z brzoskwiniami.
Potrzebne składniki
Do wykonania dobrego sernika z brzoskwiniami niezbędny jest cały zestaw składników, który pomoże stworzyć trzy, smaczne warstwy. Do ciasta potrzebne są:
* 200 g masła,
* 3 szklanki mąki pszennej,
* 4 łyżki cukru,
* 5 jaj,
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).
Z kolei do masy serowej należy przygotować:
* 500 g twarogu (lub sera do wypieków),
* 100 g masła,
* 2 opakowania budyniu śmietankowego,
* 2 jajka,
* 1 szklankę cukru.
Do bezy potrzebne są:
* 1 szklanka cukru,
* 5 białek.
Poza tymi składnikami należy zakupić również dużą puszkę brzoskwiń w zalewie.Pierwszy etap
Do miski należy wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz masło. Najlepiej przed wrzuceniem do naczynia pokroić je na małe kawałki, dzięki czemu będą lepiej łączyły się z resztą produktów. Następnie należy rozpocząć ucieranie – palcami lub mikserem – i gdy składniki zaczną się łączyć, dodać do nich żółtka. Białka z jajek należy zachować, ponieważ posłużą do stworzenia bezy. Całość zagnieść dokładnie na gładką masę i uformować kulę. Podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Drugi etap
Po godzinie można wyjąć ciasto i pierwszą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach zbliżonych do wymiarów formy do pieczenia, którą się posiada. Można również zetrzeć ją na tarce i wysypać do formy tak, żeby zakrywała dno.
Trzeci etap
Ser przełożyć do miski i dodać do niego drobno pokrojone masło, budyń, cukier i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać całe jajka i jeszcze przez 3 – 4 minuty miksować na średnich obrotach, aż wszystko dokładnie się połączy. Wylać na spód z ciasta.Puszkę z brzoskwiniami otworzyć i każdą połówkę owocu podzielić na 4 części. Układać na masie serowej.
Czwarty etap
Pozostawione białka ubić dokładnie na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać cukier i nadal miksować. Po przygotowaniu piany ułożyć ją równomiernie na brzoskwiniach, po czym zetrzeć na nią drugą połowę ciasta. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut. Po upieczeniu można posypać dla smaku cukrem pudrem.