Sycący placek drożdżowy z owocami
Sycący placek drożdżowy z owocami
Gdy tylko w sklepach i na targach pojawiają się owoce, budzi się chęć na desery z nimi. Niekoniecznie musi to być sałatka owocowa. Bardzo dobrze na wiosenny podwieczorek sprawdza się placek drożdżowy. Wiele osób boi się przygotowywać drożdżowe ciasta, uważając je za trudne, jednak poniższy przepis pokazuje, że wcale tak nie jest.
Potrzebne składniki
Pyszne ciasto drożdżowe wymaga zebrania odpowiednich składników. Wśród produktów na placek powinny znaleźć się:
* 500 g mąki pszennej,
* 150 g cukru,
* 100 g masła,
* 250 ml mleka,
* 1 opakowanie drożdży instant,
* 4 żółtka,
* 1 łyżka skórki z cytryny.
Do wykonania kruszonki niezbędne są:
* 50 g mąki pszennej,
* 50 g cukru,
* 50 g masła.
Ponadto niezbędne są również owoce. Wystarczy 600 g truskawek, moreli, śliwek albo jagód, w zależności od własnych upodobań.Etap pierwszy
Żółtka i cukier ubić dokładnie aż do osiągnięcia jednolitej, białawej konsystencji. Mąkę wymieszać dobrze z drożdżami, a masło roztopić. W osobnym rondelku podgrzać mleko, jednak nie doprowadzając do jego wrzenia. Ma być jedynie ciepłe.Cytrynę sparzyć gorącą wodą i zetrzeć skórkę, żeby otrzymać 1 łyżkę pachnącego dodatku.
Etap drugi
Do utartych żółtek dodać mleko, masło oraz skórkę cytrynową. Powoli, po 1 – 2 łyżki, dodawać mąkę połączoną z drożdżami i wyrabiać. Na początku można łyżką, w miarę gęstnienia masy lepiej wyrabiać palcami. Wyrobić ciasto na gładką masę, uformować z niej kulę i posypać delikatnie mąką. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odłożyć na 60 minut w ciepłe, ale zacienione miejsce.
Etap trzeci
Masło, cukier i mąkę na kruszonkę zagnieść w jednolitą masę, po czym owinąć folią i włożyć do lodówki. Owoce delikatnie wymieszać z mąką, dzięki czemu nie opadną na dół ciasta, chociaż trzeba uważać, żeby nie dać jej za dużo. Jeżeli wybrało się do ciasta owoce z pestkami, należy pozbyć się pestek.
Etap czwarty
Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je chwilę, po czym rozprowadzić po formie. Na wierzch wsypać owoce i pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Po wyrośnięciu ciasta posypać je kruszonką – ścierając ją na tarce albo krusząc palcami. Wstawić formę do pieca na 45 minut.Po upieczeniu ostudzić lekko. Posypać cukrem pudrem i podawać w towarzystwie ciepłej herbaty lub kakao.