Przepis na tartę z migdałami i brzoskwiniami

Opiekun artykułu: smolen
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na tartę z migdałami i brzoskwiniami

Przepis na tartę z migdałami i brzoskwiniami

Tarta to pyszny wypiek, którego bazą jest ciasto kruche, a dodatki można dowolnie wybierać oraz komponować. Mogą one być zarówno wytrawne, jak i słodkie. Poniższy przepis pozwoli ci przygotować pyszną letnią tartę z ciastem migdałowymi oraz nadzieniem z soczystych brzoskwiń. Podaj ją koniecznie podczas wakacyjnego przyjęcia.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Ciasto:

2 szklanki mąki

½ szklanki migdałów rozdrobnionych na proszek

1 łyżka cukru

szczypta soli

3 łyżki margaryny

5 łyżek bardzo zimnej wody

Nadzienie:

¾ szklanki marcepanu

1 białko jajka (możesz je lekko ubić)

½ szklanka brązowego cukru (możesz zamienić na biały)

3 szklanki brzoskwiń (dojrzałych i obranych lub z puszki)

3 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

2 łyżki płatków migdałów

Ciasto: 2 szklanki mąki ½ szklanki migdałów rozdrobnionych na proszek 1 łyżka cukru szczypta soli 3 łyżki margaryny 5 łyżek bardzo zimnej wody Nadzienie: ¾ szklanki marcepanu 1 białko jajka (możesz je lekko ubić) ½ szklanka brązowego cukru (możesz zamienić na biały) 3 szklanki brzoskwiń (dojrzałych i obranych lub z puszki) 3 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 2 łyżki płatków migdałów
  • Przygotowanie ciasta

    Do miski przesyp mąkę, proszek z migdałów, sól oraz cukier. Za pomocą miksera rozdrobnij margarynę oraz masło, a następnie dodaj je do miski ze składnikami sypkimi.Do tłuszczu i składników sypkich dodaj jedną łyżkę lodowatej wody i całość bardzo delikatnie wymieszaj widelcem. Następnie dociśnij ciasto do boków naczynia i potem dolej jeszcze jedną łyżkę. Powtarzaj tę czynność aż do momentu, gdy ciasto będzie zwarte i będziesz czuła, że da się je wyrobić. Zawiń je wówczas w folię spożywczą i odstaw na co najmniej dwie godziny, ale najlepiej, żeby przeleżało całą noc.

  • Forma

    Forma

    Kiedy ciasto będzie już odpowiednio schłodzone, wyjmij je z lodówki i odwiń z folii. Podziel ciasto na dwie części: 2/3 i 1/3. Te 2/3 ciasta rozwałkuj na stole lub stolnicy podsypanej mąką. Staraj się uformować kształt koła o średnicy około 30 centymetrów (tyle zazwyczaj mają formy do tart). Rozwałkowane ciasto umieść w formie i dociśnij je mocno do brzegów.

  • Nadzienie

    Weź małą miskę i za pomocą widelca rozdrobnij marcepan. Dodaj do niego brązowy cukier oraz białko jajka. Całość delikatnie wymieszaj ze sobą – będzie to pasta, którą teraz wysmarujesz dno tarty.Następnie zmieszaj ze sobą dżem oraz pokrojone owoce. Rozsmaruj je na paście, a potem posyp jeszcze płatkami z migdałów. Ich smak będzie bardzo pasował do brzoskwiń.Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij w paski o szerokości 2 centymetrów. Ułóż z nich na tarcie kratkę.Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Musi się piec około godziny.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Przed podaniem należy całkowicie ostudzić tartę. Następnie pokrój ją w dość duże trójkąty i podawaj solo, posypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów. Smacznego!