Smaczna szarlotka dietetyczna
Smaczna szarlotka dietetyczna
Ciasto nie zawsze musi być czymś kalorycznym, co zaburza dietę i powoduje, że pojawiają się wałeczki tłuszczyku, a utracone kilogramy wracają. Nawet podczas odchudzania lub po diecie, gdy chce się utrzymać uzyskaną wagę, można to zrobić. Wystarczy zacząć piec ciasta dietetyczne, w tym pyszną dietetyczną szarlotkę.
Jakich składników potrzeba?
Aby wykonać pyszną szarlotkę z małą ilością kalorii, potrzebne będą następujące elementy:
* 200 g płatków owsianych,
* 8 jabłek,
* 3 łyżki otrębów owsianych,
* 2 łyżki miodu,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 3 białka,
* cynamon.Krok pierwszy
Wszystkie jabłka dokładnie umyć, a następnie przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uzyskane fragmenty jabłek pokroić w kostki i wrzucić do garnka. Zalać całość 1/2 szklanki wody i wsypać cynamon. Nie należy ograniczać się w jego ilości i sypać dużo, pamiętając, że cynamon pomaga w odchudzaniu. Całość gotować 15 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie zostawić do ostudzenia.
Krok drugi
Tortownicę lub formę do tarty posmarować tłuszczem i posypać otrębami owsianymi. Na nie przełożyć jabłka.Białka przełożyć do osobnej miski i ubić na sztywną pianę, a gdy stanie się taka, dodać 1 łyżeczkę miodu. Ubijać jeszcze przez chwilę, po czym rozłożyć ją na jabłkach.
Krok trzeci
Patelnię rozgrzać. Wysypać na nią płatki owsiane i prażyć 5 minut, aż się zarumienią. Dodać miód i dokładnie wymieszać, a następnie posypać tak uzyskaną posypką ciasto.Tortownicę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 minut. Lekko wystudzić.Szarlotka smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!