Pyszne tiramisu na biszkoptach – jak je zrobić?
Pyszne tiramisu na biszkoptach – jak je zrobić?
Tiramisu jest niezwykle dobrym ciastem, którym można urozmaicić zarówno przyjęcie urodzinowe, jak i codzienny podwieczorek. Niestety, nie jest często robione, ponieważ kojarzy się z czasochłonnymi przygotowaniami – krem, ciasto, oczekiwanie... W poniższym artykule przedstawiamy tiramisu dla leniuchów – smaczne i proste.
Jakich składników potrzeba?
Dobre ciasto to dobre składniki. W przypadku tiramisu muszą być bardzo świeże, gdyż ciasto nie jest pieczone. Wśród niezbędnych produktów potrzebne są:
* 750 g serka mascarpone,
* 2 paczki biszkoptów podłużnych,
* 4 jajka,
* 3 łyżki cukru,
* 1 szklanka kawy zaparzonej,
* 1 kieliszek likieru,
* kakao.Pierwszy krok
Jajka rozdzielić na żółtka w jednej misce i białka w drugiej. Do miski z żółtkami wsypać cukier i ucierać oba składniki na gładką masę. Drobinki cukru powinny być niewidoczne, a sama masa bardzo puszysta. Gdy taka się stanie, dodać do masy jajecznej serek mascarpone. Bardzo dokładnie wymieszać albo łyżką, albo mikserem ustawionym na niskie obroty.
Drugi krok
Białka ubić dokładnie na puszystą, sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlać do niej likier o smaku tiramisu albo amaretto. Wymieszać, a następnie stopniowo dokładać pianę do masy serowej, mieszając aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.Po wykonaniu masy zaparzyć kawę w szklance. Najlepiej 2 łyżeczki kawy parzonej, będzie mocniejsza.
Trzeci krok
Gdy masa i kawa będą gotowe, można przejść do konstruowania ciasta, które ma być kilkupoziomowe.
Na blasze podłużnej lub szerszej, prostokątnej układać biszkopty, jeden obok drugiego. Nasączyć biszkopty kawą, polewając je nią, a następnie nałożyć masę serową. Na masę kolejną warstwę biszkoptów. Znów nasączyć je kawą i położyć warstwę masy. Formę z ciastem włożyć do lodówki na 12 godzin, aby dobrze stężało.
Przed podaniem ciasta posypać wierzchnią warstwę kakao, najlepiej gorzkim, po czym delektować się słodkim smakołykiem.