Jak przygotować smaczną szarlotkę?
Jak przygotować smaczną szarlotkę?
Ciasto z jabłkami, zwane również jabłecznikiem lub szarlotką, to jedno z chętniej jadanych ciast. Trudno znaleźć kogoś, kto oparłby się jego wyglądowi, a także smakowi. Szarlotkę można podawać z lodami i bitą śmietaną, co dodaje jej jeszcze więcej smaku. W licznych cukierniach możliwe jest zakupienie dobrego ciasta, jednak najlepsze jest upieczenie jej samodzielnie.
Niezbędne składniki szarlotki
Do wykonania dobrego ciasta z jabłkami potrzebne są składniki na ciasto oraz składniki na nadzienie z owoców. Przygotowanie spodu i wierzchu ciasta wymaga:
* 4 szklanek mąki,
* 1 szklanki cukru,
* 2 jaj całych,
* 2 żółtek,
* 3 łyżek śmietany, kwaśnej,
* 3/4 kostki margaryny,
* 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
* 1 opakowania cukru waniliowego.
Natomiast do przyrządzenia nadzienia potrzebne są:
* 2 kg jabłek,
* 1 łyżka bułki tartej,
* 1 cukier waniliowy,
* 1 łyżeczka cynamonu.Krok pierwszy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia prosto do szerokiej miski. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, powinna być lekko chłodna, ale nie zamarznięta. Następnie wbić do mąki całe jajka, dodać żółtka, cukier zwykły, cukier waniliowy oraz śmietanę. Całość wyrabiać ręką, najpierw w misce, a potem na stolnicy, aż do osiągnięcia jednolitej, gładkiej konsystencji. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 40 minut.
Krok drugi
Wszystkie jabłka dokładnie umyć. Obrać ze skórki, można przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Uzyskane kawałki owoców zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć nadmiar soku, po czym dodać do jabłek bułkę tartą, cukier, cynamon i dobrze wymieszać.
Krok trzeci
Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Rozwałkować jedną z nich na obsypanej mąką stolnicy, po czym przełożyć do formy. Na ciasto przełożyć jabłka, rozsmarowując je na całym cieście.Rozwałkować pozostałą część ciasta, położyć na jabłkach i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Krok czwarty
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Włożyć do niego blachę i piec ciasto przez 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, a przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!