Jak upiec smaczne ciasto ananasowe?
Jak upiec smaczne ciasto ananasowe?
Ciasto ananasowe nie jest popularnym smakołykiem, co jest prawdziwą szkodą dla podniebienia. Może być świetnym urozmaiceniem podwieczorków popołudniowych, jak również deserem na spotkanie z okazji imienin, kiedy chce się zabłysnąć czymś wyjątkowym. W poniższym artykule przedstawiamy prosty, sprawdzony przepis na ciasto z ananasem.
Potrzebne produkty spożywcze
Przed przystąpieniem do działania konieczne jest przygotowanie świeżych składników spożywczych, niezbędnych do wykonania ciasta. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 170 g masła,
* 200 g mąki tortowej,
* 4 jajka,
* 1/2 szklanki cukru,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 puszka ananasów,
* wiśnie kandyzowane.Krok pierwszy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Masłem, miękkim (przynajmniej w temperaturze pokojowej) posmarować brzegi oraz dno tortownicy. Resztę masła odłożyć na bok.Ananasa odsączyć z zalewy, ale pamiętając, żeby nie wylewać syropu, tylko przelać go do szklanki. Przyda się później.Plasterki owocu ułożyć na dnie przygotowanej tortownicy. Połówkami można wyłożyć również boki formy. Puste kółka w plasterkach ananasa wypełnić kandyzowanymi wiśniami.
Krok drugi
Do miski wbić jajka. Dolać 5 łyżek syropu ananasowego, po czym miksować oba składniki przez 10 – 15 sekund. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier.Masę jajeczną uzupełnić masłem, a następnie dosypać mąkę z dodatkami. Miksować do połączenia się wszystkich elementów i uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Krok trzeci
Gotową masę przelać do tortownicy, zakrywając owoce. Wygładzić masę na całej powierzchni, po czym włożyć formę do piekarnika. Piec 35 minut.Po upieczeniu ciasto wystudzić, przynajmniej przez 10 minut. Następnie obkroić boki, usunąć zewnętrzną część tortownicy, a samo ciasto przykryć talerzem. Odwrócić deser tak, aby ananasy znalazły się na górze. Podawać.