Zachwycająca tarta malinowa z kruszonką

Opiekun artykułu: rynta
Advertising
Zachwycająca tarta malinowa z kruszonką

Zachwycająca tarta malinowa z kruszonką

Lato to wspaniały czas pełen owoców. Jedne pojawiają się za drugimi i można jadać je na wiele sposobów. Po truskawkach przychodzi czas na maliny, które nadają się zarówno do lodów, soków i tortów, jak i do wykonania tarty. To popularne ciasto jest dobrą alternatywą dla deserów pełnych kremów. Doskonale urozmaici popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobra tarta to dobre składniki. Najlepiej by były dobrej jakości, wtedy z ciasto przez dłuższy czas będzie tak samo dobre. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
    * 250 g mąki pszennej,
    * 150 g masła,
    * 3/4 szklanki cukru pudru,
    * 2 żółtka,
    * 1 łyżka kaszy manny,
    * 1 opakowanie malin (mrożonych lub koszyczek świeżych),
    * szczypta soli,
    * 1 cytryna.
    Zazwyczaj w ciastach można zastąpić masło margaryną, jednak w przypadku tarty lepiej tego nie robić. Z masłem smak będzie znacznie delikatniejszy.

  • Krok pierwszy

    Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej lekkie wgłębienie i wbić żółtka, dodać cukier. Masło, bardzo zimne, podzielić na mniejsze części i wrzucić do naczynia. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, po czym zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Dodać szczyptę soli, a następnie zagnieść wszystkie składniki na gładką masę.

    Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć ją lekko z obu stron. Owinąć folią aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Formę do tarty posmarować tłuszczem, może być margaryna. Posypać mąką, bułką tartą albo kaszą manną.

    Z ochłodzonego już ciasta oderwać kawałek. Odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować, przełożyć do formy i docisnąć do niej. Obciąć brzegi, a spód nakłuć lekko widelcem w kilku miejscach.

  • Krok trzeci

    Posypać ciasto kaszą manną. Maliny, jeśli są świeże, delikatnie opłukać, rozłożyć na cieście. Mrożone wyjąć wcześniej z lodówki i ułożyć je na spodzie tarty.Kawałek oderwanego wcześniej ciasta zetrzeć na tarce – mogą być średnie albo małe – wprost na owoce. Dzięki temu uzyska się kruszonkę.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Formę z tartą włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec dalej przez 30 minut.Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem przed podaniem. Tarta jest nie tylko smaczna, ale i bardzo aromatyczna.