Zachwycająca tarta malinowa z kruszonką
Zachwycająca tarta malinowa z kruszonką
Lato to wspaniały czas pełen owoców. Jedne pojawiają się za drugimi i można jadać je na wiele sposobów. Po truskawkach przychodzi czas na maliny, które nadają się zarówno do lodów, soków i tortów, jak i do wykonania tarty. To popularne ciasto jest dobrą alternatywą dla deserów pełnych kremów. Doskonale urozmaici popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi.
Potrzebne składniki
Dobra tarta to dobre składniki. Najlepiej by były dobrej jakości, wtedy z ciasto przez dłuższy czas będzie tak samo dobre. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
* 250 g mąki pszennej,
* 150 g masła,
* 3/4 szklanki cukru pudru,
* 2 żółtka,
* 1 łyżka kaszy manny,
* 1 opakowanie malin (mrożonych lub koszyczek świeżych),
* szczypta soli,
* 1 cytryna.
Zazwyczaj w ciastach można zastąpić masło margaryną, jednak w przypadku tarty lepiej tego nie robić. Z masłem smak będzie znacznie delikatniejszy.Krok pierwszy
Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej lekkie wgłębienie i wbić żółtka, dodać cukier. Masło, bardzo zimne, podzielić na mniejsze części i wrzucić do naczynia. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, po czym zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Dodać szczyptę soli, a następnie zagnieść wszystkie składniki na gładką masę.
Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć ją lekko z obu stron. Owinąć folią aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok drugi
Formę do tarty posmarować tłuszczem, może być margaryna. Posypać mąką, bułką tartą albo kaszą manną.
Z ochłodzonego już ciasta oderwać kawałek. Odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować, przełożyć do formy i docisnąć do niej. Obciąć brzegi, a spód nakłuć lekko widelcem w kilku miejscach.
Krok trzeci
Posypać ciasto kaszą manną. Maliny, jeśli są świeże, delikatnie opłukać, rozłożyć na cieście. Mrożone wyjąć wcześniej z lodówki i ułożyć je na spodzie tarty.Kawałek oderwanego wcześniej ciasta zetrzeć na tarce – mogą być średnie albo małe – wprost na owoce. Dzięki temu uzyska się kruszonkę.
Krok czwarty
Formę z tartą włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec dalej przez 30 minut.Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem przed podaniem. Tarta jest nie tylko smaczna, ale i bardzo aromatyczna.