Wakacyjny przysmak – ciasto z malinami
Wakacyjny przysmak – ciasto z malinami
Czerwone i pięknie pachnące maliny to wyśmienity składnik wielu letnich deserów. Budyń, sok malonowy, ciasteczka, liczne napoje to wspaniałe dodatki na letnie popołudnie. Jednak wśród nich króluje inny deser, mianowicie ciasto z malinami. Słodkie i pyszne sprawia, że chce się od razu zjeść kilka kawałków. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na dobry wypiek.
Potrzebne składniki
Dobre ciasto to odpowiednie proporcje składników. Na ciasto malinowe ozdobione kruszonką trzeba przygotować następujący zestaw, na ciasto:
* 300 g mąki,
* 200 g masła,
* 50 g otrąb pszennych,
* 1/2 szklanki cukru,
* 2 jajka,
* 500 g malin.
Do wykonania kruszonki potrzeba:
* 150 g mąki,
* 100 g masła,
* 50 g cukru,
* 50 g wiórków kokosowych.Pierwszy krok
Na początek należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wcześniej rozgrzany piec pozwoli na lepsze wyrośnięcie ciasta.W osobnej misce połączyć mąkę, cukier, otręby oraz masło i rozpocząć wyrabianie ciasta, aż powstanie z niego żółta kruszonka.
Drugi krok
Do częściowo wyrobionego ciasta wbić jajka i dalej zagniatać aż do uzyskania gotowej masy. Powinna być żółta i miękka, lecz nie przesadnie. Gdy jest zbyt mokra, można dodać 1 – 2 łyżki mąki.
Trzeci krok
Formę do pieczenia, najlepiej prostokątną, choć nie jest to konieczne, wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do środka ciasto i wyrównać jego powierzchnię.Maliny przemyć delikatnie, żeby się nie rozpadły, po czym posypać nimi ciasto, układając je na nim w miarę równomiernie.
Czwarty krok
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, po czym wyrobić szybko, mieszając łyżką. Następnie palcami pokruszyć uzyskaną kruszonkę na maliny, po czym wstawić formę do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.