Jak zrobić ciasto z mlekiem w proszku?
Jak zrobić ciasto z mlekiem w proszku?
Mleko w proszku to nie tylko dodatek do kawy lub podstawa napoju dla dzieci, ale znacznie więcej. To dobry dodatek do wykonywania słodyczy, zarówno czekolad, jak i ciast. Co prawda ciasta z takim składnikiem są bardziej kaloryczne niż zwykłe, jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na coś takiego. Oto podpowiedź, jak przygotować deser.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby ciasto udało się zgodnie z oczekiwaniami, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników, czyli:
* 20 dkg mąki,
* 20 dkg cukru,
* 20 dkg bakalii,
* 1,5 kostki margaryny,
* 1 szklanki cukru,
* 2 szklanek mleka w proszku,
* 4 jajek,
* 6 łyżek wody.Krok pierwszy
Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od wykonania biszkoptu. Wymaga to wbicia jajek do miski, dosypania 20 dkg cukru i ubijania składników, aż do otrzymania puszystej masy.
Krok drugi
Po uzyskaniu odpowiedniej masy dodawać stopniowo mąkę połączoną z proszkiem. Mieszać, aż po wykorzystaniu całej mąki uzyska się jednolitą masę. Przelać ją do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia o dowolnym kształcie. Włożyć ją na 20 – 25 minut do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni Celsjusza.
Krok trzeci
Podczas gdy biszkopt piecze się spokojnie, przystąpić do wykonywania masy. Do rondla przełożyć margarynę, postawić naczynie na piecu i podgrzewać. Dodać do tłuszczu cukier i mieszając od czasu do czasu, stopić składniki. Gdy do tego dojdzie, wsypać mleko w proszku oraz bakalie – orzechy, żurawinę, rodzynki.
Krok czwarty
Upieczony biszkopt lekko przestudzić. Polać go masą z mleka i bakalii, rozprowadzając po całej jego powierzchni. Można wstawić na 20 – 30 minut do lodówki albo podawać, gdy jest jeszcze delikatnie ciepłe. W obu wersjach będzie bardzo słodkie i smaczne.