Jak upiec japoński sernik?
Jak upiec japoński sernik?
Japończycy słyną z deserów, które często podają, jadają i którym nadają fantazyjną formę. Wśród przysmaków, które mogą budzić zaskoczenie osób spoza kraju Kwitnącej Wiśni, znajduje się swojsko brzmiący sernik. Jednak i on może być zaskoczeniem, ponieważ jest niezwykle puszysty, wysoki i od samego patrzenia chce się zjeść więcej niż jeden kawałek.
Przez pierwsze 30 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, bowiem ciasto może stać się twarde zamiast puszystego.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie puszystego sernika, jednego z najdelikatniejszych, jakich można spróbować, wymaga następujących składników spożywczych:
* 250 g serka ricotta,
* 250 g białej czekolady,
* 6 jaj,
* sól.
Przydadzą się również dodatki do dekoracji sernika, żeby był bardziej zachęcający do jedzenia, czyli:
* 50 g białej czekolady,
* maliny,
* listki mięty.
Krok pierwszy
Jeszcze przed przystąpieniem do łączenia składników przygotować tortownicę do pieczenia, wykładając jej dno pergaminem. Boki posmarować masłem i również wykleić pergaminem, aby ciasto podczas pieczenia nie przywierało do metalu. Dodatkowo – ze względu na pieczenie sernika w kąpieli wodnej – należy obłożyć ją folią aluminiową.Do samego piekarnika wsunąć ostrożnie brytfannę wypełnioną wodą. Włączyć piekarnik, rozgrzewając go do 180 stopni Celsjusza.
Krok drugi
Przygotować garnek i miskę. Do garnka nalać wodę, zaczynając ją podgrzewać, a do miski pokruszyć białą czekoladę, roztapiając ją na gładką masę. Gdy będzie płynna, wbić do niej żółtka – białka pozostawić w osobnej misce. Miksować, stopniowo uzyskując gładką, puszystą masę. Na koniec dodać serek ricotta i wymieszać wszystko dokładnie.
Krok trzeci
Białka ubić na puszystą masę i w kilku, np. trzech, partiach dodać do masy serowej, łącząc wszystko na puszystą masę. Przelać ją do tortownicy, rozprowadzając dokładnie po całej powierzchni formy. Tak przygotowaną i zabezpieczoną tortownicę wstawić do brytfanny w nagrzanym piekarniku.
Krok czwarty
Sernik piec przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, a następnie przez 30 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawiając ciasto w piecu aż do całkowitego ostygnięcia. Dopiero gdy do tego dojdzie, wyjąć ciasto i wydobyć je z formy. Przed podaniem polać je roztopioną białą czekoladą, ozdobić malinami oraz miętą.