Jak upiec japoński sernik?

Opiekun artykułu: ani
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak upiec japoński sernik?

Jak upiec japoński sernik?

Japończycy słyną z deserów, które często podają, jadają i którym nadają fantazyjną formę. Wśród przysmaków, które mogą budzić zaskoczenie osób spoza kraju Kwitnącej Wiśni, znajduje się swojsko brzmiący sernik. Jednak i on może być zaskoczeniem, ponieważ jest niezwykle puszysty, wysoki i od samego patrzenia chce się zjeść więcej niż jeden kawałek.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Przez pierwsze 30 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, bowiem ciasto może stać się twarde zamiast puszystego.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zrobienie puszystego sernika, jednego z najdelikatniejszych, jakich można spróbować, wymaga następujących składników spożywczych:

    * 250 g serka ricotta,

    * 250 g białej czekolady,

    * 6 jaj,

    * sól.

    Przydadzą się również dodatki do dekoracji sernika, żeby był bardziej zachęcający do jedzenia, czyli:

    * 50 g białej czekolady,

    * maliny,

    * listki mięty.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jeszcze przed przystąpieniem do łączenia składników przygotować tortownicę do pieczenia, wykładając jej dno pergaminem. Boki posmarować masłem i również wykleić pergaminem, aby ciasto podczas pieczenia nie przywierało do metalu. Dodatkowo – ze względu na pieczenie sernika w kąpieli wodnej – należy obłożyć ją folią aluminiową.Do samego piekarnika wsunąć ostrożnie brytfannę wypełnioną wodą. Włączyć piekarnik, rozgrzewając go do 180 stopni Celsjusza.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować garnek i miskę. Do garnka nalać wodę, zaczynając ją podgrzewać, a do miski pokruszyć białą czekoladę, roztapiając ją na gładką masę. Gdy będzie płynna, wbić do niej żółtka – białka pozostawić w osobnej misce. Miksować, stopniowo uzyskując gładką, puszystą masę. Na koniec dodać serek ricotta i wymieszać wszystko dokładnie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Białka ubić na puszystą masę i w kilku, np. trzech, partiach dodać do masy serowej, łącząc wszystko na puszystą masę. Przelać ją do tortownicy, rozprowadzając dokładnie po całej powierzchni formy. Tak przygotowaną i zabezpieczoną tortownicę wstawić do brytfanny w nagrzanym piekarniku.

  • Krok czwarty

    Sernik piec przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, a następnie przez 30 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawiając ciasto w piecu aż do całkowitego ostygnięcia. Dopiero gdy do tego dojdzie, wyjąć ciasto i wydobyć je z formy. Przed podaniem polać je roztopioną białą czekoladą, ozdobić malinami oraz miętą.