Przepis na ciasto à la baton Snickers

Opiekun artykułu: agatabusinska
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na ciasto à la baton Snickers

Przepis na ciasto à la baton Snickers

Kto z nas nie lubi pysznego połączenia czekolady, karmelu oraz orzechów? Kto z nas choć raz w życiu nie spróbował pysznego i popularnego batona Snickers? Jego smak jest praktycznie nie do odtworzenia, dlatego też tak chętnie po niego sięgamy, by dosłodzić się, poprawić sobie nastrój, zaspokoić apetyt na słodycze albo po prostu w szybki sposób dodać sobie energii. Można jednak spróbować poeksperymentować w kuchni, by stworzyć coś, co w smaku przypominałoby choć trochę ten fantastyczny baton. Najlepiej jedna zrobić to na większą skalę i od razu upiec ciasto, gdyż z całą pewnością cała rodzina będzie chciała wziąć udział w tej snickersowej uczcie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ciasto à la baton Snickers. Kup potrzebne produkty i spraw radość swoim domownikom. Ciasto to możesz przygotować, nawet jeśli nie masz w domu piekarnika.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na kremy:

4/5 szklanki mąki kukurydzianej

1,5 litra tłustego mleka

1 tabliczka gorzkiej czekolady

¾ szklanki masła orzechowego

1 szklanka cukru

Na karmel:

1 puszka masy krówkowej

Na ciasto:

2 duże opakowania herbatników

Na polewkę

wrzątek

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżka kremówki

Na kremy: 4/5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 litra tłustego mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady ¾ szklanki masła orzechowego 1 szklanka cukru Na karmel: 1 puszka masy krówkowej Na ciasto: 2 duże opakowania herbatników Na polewkę wrzątek 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka kremówki
Wskazówki:

Przygotuj to ciasto na dzień przed planowanym podaniem.

  • Przygotowanie masy orzechowej i czekoladowej

    Przygotowania ciasta rozpoczniemy od przygotowania dwóch mas, które mają wspólną bazę. Choć może ci się to wydać skomplikowane, to jednak takie nie jest, postępuj tylko zgodnie z instrukcją.W średniej wielkości misce czy garnuszku wymieszaj skrobię kukurydzianą, cukier waniliowy oraz mleko. Następnie całość stawiamy na drugim garnku, wypełnionym wodą. Całość będziemy gotować w tak zwanej kąpieli wodnej – w innym wypadku baza pod kremy mogłaby nam się spalić. Gotować masę powinnaś przez około 20 – 25 minut, aż zobaczysz, że zgęstnieje. Następnie zdejmij bazę z ognia.Przelej bazę po równo do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj masło orzechowe, natomiast do drugiej drobne kawałki czekolady (możesz ją połamać tłuczkiem). Zostaw oba kremy, aby ostygły – nie mogą być gorące w chwili nakładania na krakersy.

  • Przekładanie ciasta

    Zdecydowanie najtrudniejszą część masz już za sobą. Teraz wystarczy przełożyć ciasto masami. Weź małą foremkę (kwadratową, o boku około 20 centymetrów) i wyłóż ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Teraz wyłóż pierwszą warstwę krakersów – układaj je ściśle przy sobie. Pamiętaj, żeby użyć krakersów, a nie herbatników – ciasto wyszłoby wówczas za słodkie. Teraz wyłóż na krakersy masę orzechową. Następnie dociśnij do niej krakersy, wyłóż masę czekoladową. Następnie ułóż kolejne krakersy i wylej masę karmelową (inaczej masa krówkowa).

  • Przygotowanie polewy

    Przygotowanie polewy

    W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady. Dodaj do niej łyżkę śmietany 36% i wymieszaj ze sobą. Całość będzie miała gęstą konsystencję, która trzeba nieco rozrzedzić wrzącą wodą, ale polewa nadal powinna być dość gęsta. Ostudź ją odrobinę, a następnie wylej na karmel.

  • Chłodzenie

    Chłodzenie

    Ciasto owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do lodówki. Powinno się chłodzić przez 24 godziny, aby uzyskało dobrą, zwartą konsystencję. Przechowuj je cały czas w lodówce. Smacznego!

Popularne tagi
  • forma serce
  • sposób wykonania tortu
  • jadłospis
  • sernik z białą czekoladą
  • borówki amerykańskie
  • składniki na sernik z brzoskwiniami
  • ciasto drożdżowe
  • pieczone jabłka
  • przepis na sernik na zimno
  • smakołyki
  • przygotowanie muffinek czekoladowych
  • kwaśna śmietana
  • przepis na ciasto cytrynowe z borówkami
  • ubijanie piany
  • amerykański deser