Przepis na doskonały tort Rafaello

Opiekun artykułu: olap
Advertising
Przepis na doskonały tort Rafaello

Przepis na doskonały tort Rafaello

Jednym z najlepszych tortów, jakie można spotkać w cukierni i jaki można upiec samodzielnie, jest tort Rafaello. Jego smak jest dokładnie taki sam, jak znanych wszystkim pralinek kokosowych. Jeżeli jest się wielkim fanem kokosowego smaku, tort zachwyci. Nadaje się doskonale na urodziny, na komunię albo bez okazji, kiedy ma się ochotę na zjedzenie czegoś wyjątkowego. W poniższym artykule podajemy przepis na proste, lecz pyszne ciasto.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Smaczny tort Rafaello składa się z biszkoptu oraz masy kokosowej. Aby przygotować biszkopt, potrzebne będzie:
    * 5 jaj,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 3/4 szklanki mąki,
    * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
     Natomiast do przygotowania masy kokosowej przydadzą się:* 2 szklanki mleka,* 2 tabliczki białej czekolady,
    * 2 opakowania „Śnieżki”,
    * 2 opakowania galaretki cytrynowej,
    * 300 g wiórków kokosowych.

  • Krok pierwszy

    Przed rozpoczęciem mieszania składników na biszkopt rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza.Białka oddzielić bardzo dokładnie od żółtek. Zacząć ubijać białka na sztywną pianę, a gdy to się uda, powoli dodawać cukier, cały czas miksując na niskich obrotach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po wykorzystaniu cukru zacząć dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania i mieszając cały czas w tym samym kierunku. Równie powoli dodawać mąkę, doprowadzając do połączenia się wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gotowe, przelać je do wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tortownicy.Piec przez 30 – 40 minut, aż dobrze wyrośnie. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Galaretki przygotować, rozpuszczając w 2 szklankach gorącej wody. Wrzucić do nich pokruszone kawałki czekolady i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.W osobnej misce zmiksować „Śnieżkę” z mlekiem. Po uzyskaniu puszystej piany dodać przestudzone galaretki i nadal miksować. Na zakończenie wsypać 200 g wiórków, tworząc kokosową masę.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotową masę wylać na biszkopt. Rozprowadzić równomiernie, po czym włożyć do lodówki na 30 – 40 minut. Przed podaniem posypać pozostałymi wiórkami. Jako ozdoby można użyć również czekoladek Rafaello. Podawać.

Popularne tagi
  • murzynek z polewą
  • czerwony biszkopt
  • placek
  • przepis na ciasto czekoladowe earl gray
  • otręby pszenne
  • masło orzechowe
  • krem czekoladowy
  • warstwowe brownies
  • przepis na sernik angielski z wiśniami
  • margaryna
  • tulipan
  • kruche ciasto mrożone
  • przysmak
  • ciasto wiśniowo-cynamonowe
  • orzechy
X