Sposób przygotowania złotego syropu
Sposób przygotowania złotego syropu
Złoty syrop, tzw. Golden Syrup, znajduje zastosowanie w wielu słodkich potrawach, w deserach oraz daniach śniadaniowych. W sklepach bywa trudny do znalezienia bądź drogi, jednak nic straconego, można zrobić go samodzielnie. Jest to nawet zdrowsze, ponieważ pozwala uniknąć konserwantów.
Potrzebne składniki
Syrop nie wymaga przygotowania wielkiej ilości składników. Wystarczy jedynie:
* 200 g + 1 kg cukru,
* 0,6 l wrzątku,
* 50 ml wody,
* 2 plasterki cytryny.Krok pierwszy
Do garnka z grubym dnem wsypać 200 g cukru oraz wlać 50 ml wody. Garnek postawić na piecu, na ogniu średniej wielkości, po czym zacząć kręcić naczyniem, żeby cukier zaczął karmelizować się na brązowo.
Krok drugi
Pozostałą wodę zagotować i zacząć wlewać do garnka, cały czas mieszając lub obracając garnkiem. Dosypać resztę cukru oraz wrzucić plasterki cytryny. Zamieszać i zmniejszyć ogień.
Krok trzeci
Zawartość garnka gotować przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu wyłączyć płomień pod garnkiem. Na początku syrop będzie dość rzadki, jednak w czasie stygnięcia zgęstnieje. Gdy nie będzie już gorący, można przelać go do słoiczków i zamknąć.Domowy złoty syrop można przechowywać w chłodnym miejscu aż przez rok, stosując wedle uznania, np. do naleśników.