Sposób przygotowania złotego syropu

Opiekun artykułu: hartman
Advertising
Sposób przygotowania złotego syropu

Sposób przygotowania złotego syropu

Złoty syrop, tzw. Golden Syrup, znajduje zastosowanie w wielu słodkich potrawach, w deserach oraz daniach śniadaniowych. W sklepach bywa trudny do znalezienia bądź drogi, jednak nic straconego, można zrobić go samodzielnie. Jest to nawet zdrowsze, ponieważ pozwala uniknąć konserwantów.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Syrop nie wymaga przygotowania wielkiej ilości składników. Wystarczy jedynie:
    * 200 g + 1 kg cukru,
    * 0,6 l wrzątku,
    * 50 ml wody,
    * 2 plasterki cytryny.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do garnka z grubym dnem wsypać 200 g cukru oraz wlać 50 ml wody. Garnek postawić na piecu, na ogniu średniej wielkości, po czym zacząć kręcić naczyniem, żeby cukier zaczął karmelizować się na brązowo.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pozostałą wodę zagotować i zacząć wlewać do garnka, cały czas mieszając lub obracając garnkiem. Dosypać resztę cukru oraz wrzucić plasterki cytryny. Zamieszać i zmniejszyć ogień.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zawartość garnka gotować przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu wyłączyć płomień pod garnkiem. Na początku syrop będzie dość rzadki, jednak w czasie stygnięcia zgęstnieje. Gdy nie będzie już gorący, można przelać go do słoiczków i zamknąć.Domowy złoty syrop można przechowywać w chłodnym miejscu aż przez rok, stosując wedle uznania, np. do naleśników.