Jak upiec ciasto z borówkami amerykańskimi?

Opiekun artykułu: materac
Advertising
Jak upiec ciasto z borówkami amerykańskimi?

Jak upiec ciasto z borówkami amerykańskimi?

Borówki amerykańskie pojawiają się w sklepach niemal równocześnie z początkiem lata, jednak nie cieszą się taką popularnością jak polskie jagody. Szkoda, ponieważ smakują równie dobrze, a do tego częściej są dostępne i bywają tańsze. Można je wykorzystać do różnych deserów, w tym do pysznego ciasta z kruszonką. Poniżej podajemy łatwy przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do wykonania ciasta niezbędny jest określony zestaw składników. Muszą znaleźć się wśród nich elementy produkty na podstawę placka oraz na kruszonkę. Do ciasta niezbędne są:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 150 ml mleka,
    * 10 dag masła,
    * 4 dag drożdży,
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 2 jajka,
    * borówki amerykańskie (dowolna ilość).
    Do kruszonki potrzebne są:
    * 5 dag masła,
    * 1/2 szklanki mąki,
    * 1/4 szklanki cukru.

  • Krok pierwszy

    Masło włożyć do rondelka i rozpuścić, uważając, aby się nie przypaliło. Przestudzić. W osobnym garnku podgrzać mleko. Ma być tylko ciepłe, nie wolno doprowadzać do jego zagotowania. Ostudzone masło przelać do szerokiej miski, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki i jajka. Wymieszać, po czym przykryć miskę ścierką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać pozostałą mąkę i sól. Wyrobić bardzo dokładnie przy użyciu drewnianej łyżki, po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, np. margaryną, i delikatnie oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na niej ciasto, rozkładając dokładnie na całej powierzchni. Wierzch ciasta posypać borówkami.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. Następnie palcami lub przy pomocy tarki posypać nią wierzch ciasta. Odstawić je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 40 minut. Ostudzić, po czym podawać.

Popularne tagi
  • croissant
  • sposób na dobrą tartę
  • forma do papilotek
  • przepis na ciasto rabarbarowe
  • podwieczorek
  • kuchnia
  • ciasto cytrynowe
  • spód do sernika
  • podwieczorek na lato
  • sól
  • salami
  • polewa waniliowa
  • tłusty czwartek
  • forma do pieczenia
  • cappuccino