Pyszny sernik na zimno z Nutellą

Opiekun artykułu: siwar
Advertising
Pyszny sernik na zimno z Nutellą

Pyszny sernik na zimno z Nutellą

Zimny sernik to bardzo dobry deser na upalne dni. Jego zaletą jest nie tylko chłód oraz smak, lecz również fakt, że nie wymaga pieczenia. Dzięki temu przygotowanie sernika jest łatwiejsze. Nie trzeba martwić się, że nie wyjdzie, nie urośnie, stanie się niejadalnym zakalcem. Wystarczy połączyć odpowiednie składniki, a potem delektować się słodkim podwieczorkiem.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie sernika jest łatwe, kiedy od razu przygotuje się wszystkie składniki. Nie trzeba wtedy niczego szukać ani po nic wychodzić do sklepu w trakcie pracy. Do niezbędnych elementów należą:
    * 700 g serka philadelphia,
    * 250 ml śmietany kremówki,
    * 250 g Nutelli,
    * 4 łyżeczki żelatyny,
    * 1 łyżka cukru pudru,
    * 1/2 szklanki wody.
    Dodatkowo warto przygotować:
    * posypkę czekoladową,
    * 150 g biszkoptów podłużnych albo okrągłych.

  • Krok pierwszy

    Wodę podgrzać. Żelatynę wsypać do miski i zalać ją gorącą wodą. Wymieszać, a następnie zostawić do wystudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ser przełożyć do szerokiej miski i rozpocząć jego miksowanie na najniższych obrotach. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać do niego Nutellę. Gdy już wykorzysta się cały krem czekoladowy, zacząć równie powoli dolewać do niego żelatynę, nie zaprzestając miksowania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Po osiągnięciu przez nią odpowiedniej konsystencji dodać do bitej śmietany cukier puder i wymieszać.

    Powoli rozpocząć dodawanie śmietany do masy czekoladowej. Równie powoli mieszać, dzięki czemu osiągnie się bardziej puszystą konsystencję sernika.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Biszkopty ułożyć na dnie formy do pieczenia o dowolnym kształcie. Jeśli wybierze się okrągłą, najlepiej wybrać okrągłe biszkopty. Będą łatwiejsze do układania. Po zakryciu dna biszkoptami przełożyć na nie masę serową. Wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem posypać posypką czekoladową albo posiekanymi orzechami.