Wakacyjne ciasto jagodowo-cytrynowe

Opiekun artykułu: slaweks
Advertising
Wakacyjne ciasto jagodowo-cytrynowe

Wakacyjne ciasto jagodowo-cytrynowe

Jagody kojarzą się z latem, ponieważ tylko wtedy można zebrać świeże. Cytryna – z orzeźwieniem, niezbędnym w czasie upalnych dni. Połączenie obu sprawia, że można uzyskać pyszne ciasto jagodowo-cytrynowe, idealne na wakacyjny podwieczorek jedzony w ogrodzie.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Przygotowanie aromatycznego ciasta oznacza konieczność zdobycia odpowiednich składników. Powinny się wśród nich znaleźć następujące produkty:
    * 1,5 szklanki mąki pszennej,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 4 jajka,
    * 1 mały jogurt naturalny,
    * 90 g masła,
    * 100 g jagód,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 duża cytryna.

  • Krok pierwszy

    Masło przełożyć do rondelka i ustawić na piecu. Włączyć najmniejszy palnik i roztopić masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Odstawić do ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Białka oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i zacząć ubijać na sztywną pianę. Gdy białka osiągną taką konsystencję, zacząć powoli dodawać cukier, po 1 łyżce, nie przestając miksować. Na koniec dodawać po 1 żółtku, również ciągle używając miksera, aż piana stanie się jasnożółta i puszysta.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Skórkę z cytryny zetrzeć w całości na tarce o małych oczkach, a następnie wycisnąć sok. Do masy jajecznej dodać zimne już masło, jogurt naturalny, skórkę oraz sok cytrynowy i rozpocząć miksowanie na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki połączą się z pianą, zacząć dosypywać do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy wszystkie elementy połączą się w jedną całość, wsypać do ciasta jagody. Zamieszać ciasto jeszcze raz, tym razem przy pomocy łyżki, po czym przelać je do formy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą. Najlepiej, aby forma była okrągła, choć nie jest to konieczne.Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35 – 40 minut. Wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.