Oryginalny podwieczorek – tort kawowy
Oryginalny podwieczorek – tort kawowy
Na podwieczorek zazwyczaj podaje się dobrą, mocną kawę. Od czasu do czasu można jednak skusić się na coś nowego i z okazji spotkania ze znajomymi lub zupełnie bez okazji przygotować tort kawowy. Nie tylko będzie miał on dobry smak, ale również doda energii, niczym kubek kawy.
Niezbędne składniki
Wykonanie tortu kawowego wymaga przygotowania niezbędnych składników. Powinny być dobrej jakości i świeże, co poprawi jego trwałość. Do wykonania ciasta biszkoptowego potrzebne są:
* 20 dag cukru,
* 10 dag mąki pszennej,
* 10 dag mąki ziemniaczanej,
* 4 łyżki wody,
* 3 jaja,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 opakowanie cukru waniliowego.
Do wykonania kremu kawowego należy przygotować:
* 1 szklankę mleka,
* 1 szklankę wody,
* 1/2 szklanki kawy,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 kostki masła,
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
* 1/3 tabliczki białej czekolady.Krok pierwszy
Żółtka i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą pianę. Dodać wodę i dalej ucierać, aż masa będzie bardzo puszysta.
Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo – po jednej łyżce – dodawać do masy żółtkowej.
Krok drugi
Razem z mąką pszenną dodawać po 1 łyżce mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli przed ubijaniem, po czym dodać do ciasta. Wymieszać całość przy pomocy łyżki. Powoli i delikatnie, ponieważ ciasto biszkoptowe nie lubi pośpiechu. Przygotowaną masę przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 50 minut.
Krok trzeci
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie podzielić dużym nożem na trzy części o równej grubości. Dolną można nasączyć olejkiem rumowym – nie jest to konieczne, nie każdy lubi rum – a środkową 2 – 4 łyżkami mocnej kawy.
Krok czwarty
Wodę i kawę zaparzyć. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, proszek budyniowy i dolać kawę, uważając, żeby nie wpadły do mieszanki żadne fusy. Wymieszać, po czym przelać całość do garnka i zagotować masę budyniową tak, aby zgęstniała. Odstawić budyń do ostygnięcia i w tym czasie utrzeć masło. Dodać do niego budyń i dokładnie wymieszać. Można mikserem, na małych obrotach.Kremem posmarować dolną warstwę ciasta, nałożyć środkowy krążek, znów posmarować kremem i nałożyć ostatni biszkopt, po czym zużyć krem do ozdobienia wierzchu. Na samym końcu, prosto na tort zetrzeć białą czekoladę. Gotowe.