Jak przygotować dobry lukier?

Opiekun artykułu: likenter
Advertising
Jak przygotować dobry lukier?

Jak przygotować dobry lukier?

Wiele ciastek i ciast smakuje bardzo dobrze bez dodatków, jednak można uczynić z nich wyśmienite desery, jeżeli ozdobi się je lukrem. Dotyczy to przede wszystkim ciasteczek różnego rodzaju, pierniczków, ciastek maślanych. Z lukrem smakują podwójnie dobrze, dlatego warto znać dobry i prosty przepis na doskonały lukier. Oto on.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Aby otrzymać różowy lukier, można dodać soku malinowego, jednak uzyskana barwa nie będzie tak intensywna, jak po dodaniu barwnika.

  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Dobry lukier nie wymaga dużej ilości składników, co jest jego istotną zaletą. Niezbędne są:
    * 1 białko jaja,
    * 1,5 szklanki cukru pudru,
    * aromat waniliowy (opcjonalnie).
    Jeżeli lukru potrzeba będzie znacznie więcej, wystarczy podwoić albo potroić ilość składników.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski, najlepiej o dość wysokich brzegach, wbić białko jajka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i rozpocząć miksowanie mikserem. Można ucierać lukier łyżką, lecz jest to bardzo czasochłonne.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cukier puder dodawać stopniowo do jajka, cały czas miksując. Dzięki temu będzie można uzyskać lepszy lukier, a jednocześnie kontrolować gładkość oraz gęstość lukru. Czasami 1,5 szklanki cukru pudru to za dużo, jeżeli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencję.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wykorzystaniu całego lukru można dodać aromat – waniliowy, rumowy, śmietankowy lub sok cytrynowy. Nie jest to jednak konieczność i można zrobić lukier bez tego. W takiej sytuacji po dodaniu cukru jest on gotowy do wykorzystania – polania ciasta albo smarowania ciasteczek.

    Z kolei jeśli chce się uzyskać lukier kolorowy, wystarczy dodać barwnik spożywczy, który zabarwi go intensywnie.

Popularne tagi
  • jabłecznik
  • wiśnie
  • dziecko
  • przepis na jabłecznik
  • tłusty czwartek
  • sernik noworoczny
  • ciasteczka digestive
  • sezon na dynie
  • wykonanie tortu komunijnego
  • pomysłowy tort
  • przygotowanie sernika marmurkowego
  • tulipan
  • posiłek
  • ciasto cytrynowe z borówkami
  • tradycyjny jabłecznik