Przepis na sernik nowojorski
Przepis na sernik nowojorski
Istnieje wiele przepisów na serniki, które mają tym samym różny smak, konsystencję, spód oraz dodatki. Mając ochotę na sernik, trudno wybrać ten najlepszy. Jednak jeśli chce się skosztować czegoś nietypowego, wtedy warto sięgnąć po przepis na sernik nowojorski, rzadko spotykany na polskich stołach.
Przydatne składniki
Sernik zwany nowojorskim jest bardzo delikatny i często bywa określany sernikiem, który rozpływa się w ustach. Żeby tak się stało, niezbędne są odpowiednie produkty. Do spodu ciasta należy przygotować:
* 90 g masła,
* 165 g ciastek digestive.
Natomiast do najważniejszej części, czyli do masy serowej, potrzebne jest:
* 64 g mąki pszennej,
* 200 g śmietany kwaśnej,
* 250 g cukru,
* 1400 g serka typu „Philadelphia”,
* 5 jaj.
Zamiast serka „Philadelphia” można użyć twarogu do ciast, który jest sprzedawany w kilogramowych wiaderkach. Jest on nieco bardziej wilgotny, więc trzeba będzie piec sernik 30 minut dłużej.Krok pierwszy
Tortownicę – sernik najlepiej prezentuje się w okrągłym kształcie – owinąć kilka razy folią aluminiową. Jest to niezbędne, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, która nadaje mu miękkość i puszystość.
Krok drugi
Ciasteczka pokruszyć bardzo drobno. Najlepszym sposobem do tego jest włożenie ciastek do woreczka i pokruszenie ich wałkiem.
Masło roztopić w rondelku, wsypać do niego ciasteczka i dobrze wymieszać, a następnie wyłożyć przygotowaną masę do formy i rozłożyć ją dokładnie, równomiernie na całym dnie. Po wykonaniu tego włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok trzeci
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, po czym przejść do przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki należy miksując, połączyć ze sobą, aż zaczną tworzyć puszystą, białą masę.Wyjąć tortownicę z lodówki. Zagotować przynajmniej 1,5 litra wody.Ze względu na to, że sernik powinien piec się w kąpieli wodnej, należy tortownicę włożyć do naczynia żaroodpornego i wokół nalać przygotowaną, ciepłą wodę aż do połowy tortownicy. Wstawić całość do piekarnika i piec przez 45 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni Celsjusza i piec przez 30 minut. Następnie pozostawić na 60 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Po wyjęciu sernika z piekarnika i z formy najlepiej włożyć go na noc do lodówki, i podawć na następny dzień.