Jak upiec ciasto drożdżowe z sezonowych owoców?
Jak upiec ciasto drożdżowe z sezonowych owoców?
W swojej kuchni powinniśmy pielęgnować smak lata. Dobrze jest zrobić zapasy w słoiczkach na całą depresyjną jesień i mroźną zimę. Należałoby się również cieszyć z dobrodziejstw lata na tyle, żeby jako pani domu obdarzyć swoją rodzinę naturalną słodyczą i zaletami owoców sezonowych. Przedstawiam zatem propozycję przygotowania typowo letniej drożdżówki.
Składniki na ciasto:
Składniki na kruszonkę:
Przepis wymaga dużego wkładu pracy i czasu wykonania.
Przygotowanie ciasta
Drożdże wymieszaj z cukrem, połową mleka i łyżką mąki. Następnie odstaw na 15 minut. W większej misce wymieszaj pozostałe składniki. Do środka wlej rozczyn i zagnieć ciasto na gładko. Kolejno przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Przełożenie ciasta
Tortownicę o średnicy 26 – 30 cm wysmaruj delikatnie masłem i przełóż do niej ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na wierzch wyrośniętego ciasta ułóż sezonowe owoce (truskawki, jagody).
Przygotowanie kruszonki
Masło roztop w garnku z cukrem. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstaną grudki. Wysyp nimi całą górę ciasta. Kolejno wstaw tortownicę do piekarnika i piecz około godziny.