Przepis na smażone racuchy drożdżowe z jagodami
Przepis na smażone racuchy drożdżowe z jagodami
Jagody to jedne z najbardziej lubianych owoców lata. Nic w tym dziwnego, są naprawdę pyszne, można je wówczas kupić o wiele taniej, a na dodatek pasują do wielu deserów, ciast, naleśników, tortów czy koktajli. Owoce te są niezwykle zdrowe i już od dawna były wykorzystywane przez kobiety w naszych rodzinach. Działają one antybakteryjnie, przeciwwirusowe, ułatwiają trawienie i zawierają wiele przeciwutleniaczy. Warto więc dodawać je do naszej diety, zwłaszcza w okresie wakacyjnym, kiedy możemy spotkać je na targach. Tutaj znajdziesz przepis, który wykorzystuje jagody jako pyszny dodatek do racuchów drożdżowych.
Drożdżowy rozczyn
Zanim przejdziemy do przygotowywania ciasta, musimy zająć się drożdżowym rozczynem. Do miseczki wrzuć pokruszone drożdże i zasyp je łyżką zwykłego cukru, a następnie wylej na nie jedną szklankę ciepłego mleka. Wszystko dobrze wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i odstaw je na 10 minut.
Wyrabianie ciasta
Kiedy rozczyn jest już gotowy, czas przejść do przygotowania ciasta. Weź większą miskę i wrzuć do niej mąkę oraz łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego. Wymieszaj je ze sobą. Następnie wbij jajka i również je przemieszaj, a na koniec wlej rozczyn drożdży. W tym momencie należy zacząć wyrabiać ciasto. Możesz je mieszać jakąś dużą łyżką albo na przykład trzepaczką, byleby uzyskać jednolitą i dość gęstą konsystencję. Teraz należy przykryć nasze ciasto czystą ściereczką i zostawić je w ciepłym miejscu na około 30 – 45 minut.
Dorzucanie owoców
Jagody przesypujemy ze szklanki na durszlak i delikatnie opłukujemy. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodajemy do niego jagody. Wszystko razem mieszamy. Ciasto jest gotowe do smażenia.
Smażenie racuchów
Na patelni rozgrzej trochę oleju, ale nie za dużo, żeby racuchy nie były zbyt tłuste. Nakładaj je na patelnię za pomocą łyżki, tworząc małe placuszki wielkości mniej więcej amerykańskich pancakesów. Smaż je z obu stron, aż będą miały złoto-brązowy kolor. W razie potrzeby, po z zdjęciu z patelni możesz je odsączyć na papierowym ręczniku.
Serwowanie
Racuchy możesz podać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym albo cukrem pudrem. Warto je posypać jagodami. Smacznego!