Przepis na odwróconą szarlotkę
Przepis na odwróconą szarlotkę
Kto z nas nie lubi szarlotki? Smak jabłek w kruchym cieście posypanych cynamonem i podanych z bitą śmietaną lub lodami jest naprawdę wspaniały. Kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci i tym cudownym aromatem rozchodzącym się po domu. To ciasto, które nigdy się nie nudzi. Jednak od czasu do czasu można postarać się go urozmaicić i podać w zupełnie innej formie. Poznaj przepis na odwróconą szarlotkę.
Przygotowanie jabłek
Jabłka umyj i wytrzyj do sucha. Z czterech z nich zetnij wierzch, a także końcówkę (tylko wówczas, jeśli jabłka „nie stoją”). Następnie wydrąż je, usuwając dokładnie gniazda nasienne. Uważaj tylko, aby nie przebić skórki jabłka. Wydrążać środek możesz za pomocą łyżki lub małego nożyka.
Przygotowanie nadzienia
Nadzienie będzie się składać z dwóch pozostałych jabłek. Najpierw je obierz, a następnie pokrój w kostkę, uważając, aby nie dostały się do nadzienia fragmenty gniazd nasiennych.Kostki jabłek wrzuć do miski. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem. Jeśli będą za mało słodkie, dosyp jeszcze trochę cukru (może być brązowy). Tak powstałym nadzieniem wypełnij jabłka.
Ciasto
Kruche ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij z niego paski i opleć nimi każde jabłko tak, aby zakryć nadzienie.
Pieczenie
Na dno blaszki wylej trochę wody, tak aby je zakryła. Ustaw jabłka i przykryj je folią aluminiową. Należy je piec przez około 45 minut (po połowie tego czasu zdejmij z nich folię) w temperaturze 190 stopni.
Serwowanie
Upieczone jabłka odstaw na kilka minut do ostygnięcia, ale podawaj je jeszcze ciepłe z lodami bakaliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego!