Jak zrobić dobre kruche ciasto?

Opiekun artykułu: lisia
Advertising
Jak zrobić dobre kruche ciasto?

Jak zrobić dobre kruche ciasto?

Kruche ciasto stanowi podstawę wielu deserów, zarówno ciast z dodatkami owocowymi, jak również babeczek i innych przysmaków. Jednak dla wielu osób jego wykonanie wciąż wydaje się trudne i często rezygnują z zamiaru pieczenia albo uważają, że nie upiekło się ono zgodnie z oczekiwaniami. Żeby uniknąć wątpliwości, warto skorzystać z dobrego przepisu oraz kilku przydatnych rad.

Advertising
Advertising
  • Składniki kruchego ciasta

    Składniki kruchego ciasta

    Żeby uzyskać dobre i smaczne ciasto, niezbędne jest skorzystanie z zestawu następujących składników:
    * 250 g mąki,
    * 150 g masła,
    * 75 g cukru pudru,
    * 1 żółtko,
    * szczypta soli.
    Chcąc uzyskać ciasto na słone lub pikantne danie, należy zrezygnować z dodawania cukru.

  • Wykonanie ciasta

    Mąkę dokładnie przesiać do miski. Wsypać cukier puder oraz wrzucić posiekane na drobne kawałki masło. Wbić żółtko, po czym całe ciasto szybko zagnieść w jednolitą masę. Dla kruchego ciasta ważny jest jak najkrótszy czas zagniatania, dlatego masło warto bardzo drobno pokroić przed dodaniem go do mąki i cukru.Po uzyskaniu dobrego ciasta uformować z niego kulę, po czym owinąć ją folią aluminiową. Schować do lodówki na 45 minut, a następnie wyjąć i używać zgodnie z chęciami – jako spód do ciasta z owocami, do ciasta z dowolną masą lub do babeczek z kremem.

  • Rada pierwsza – cukier

    Rada pierwsza – cukier

    Do ciasta kruchego można użyć zwykłego cukru, jednak istnieje ryzyko, że wówczas konsystencja ciasta nie będzie dostatecznie gładka. Aby uzyskać bardziej gładkie ciasto, lepszy jest cukier puder.

  • Rada druga – forma

    Ciasto kruche nie lubi być przesadnie rozgrzane, dlatego zagniatanie ogranicza się do minimum. Gdy piecze się ciasto w czasie upałów, warto schłodzić w lodówce nie tylko ciasto, ale także formę, w której będzie ono pieczone.

  • Rada trzecia – twardość

    Rada trzecia – twardość

    Można uzyskać twardsze ciasto kruche, co bywa przydatne przy niektórych wersjach tej potrawy, jeżeli zamiast żółtka wbije się do składników całe jajko, łącznie z białkiem.

  • Rada czwarta – przed pieczeniem

    Rada czwarta – przed pieczeniem

    Po wylepieniu formy albo foremek ciastem kruchym należy nakłuć je kilka razy widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.