Jak zrobić dobre kruche ciasto?
Jak zrobić dobre kruche ciasto?
Kruche ciasto stanowi podstawę wielu deserów, zarówno ciast z dodatkami owocowymi, jak również babeczek i innych przysmaków. Jednak dla wielu osób jego wykonanie wciąż wydaje się trudne i często rezygnują z zamiaru pieczenia albo uważają, że nie upiekło się ono zgodnie z oczekiwaniami. Żeby uniknąć wątpliwości, warto skorzystać z dobrego przepisu oraz kilku przydatnych rad.
Składniki kruchego ciasta
Żeby uzyskać dobre i smaczne ciasto, niezbędne jest skorzystanie z zestawu następujących składników:
* 250 g mąki,
* 150 g masła,
* 75 g cukru pudru,
* 1 żółtko,
* szczypta soli.
Chcąc uzyskać ciasto na słone lub pikantne danie, należy zrezygnować z dodawania cukru.Wykonanie ciasta
Mąkę dokładnie przesiać do miski. Wsypać cukier puder oraz wrzucić posiekane na drobne kawałki masło. Wbić żółtko, po czym całe ciasto szybko zagnieść w jednolitą masę. Dla kruchego ciasta ważny jest jak najkrótszy czas zagniatania, dlatego masło warto bardzo drobno pokroić przed dodaniem go do mąki i cukru.Po uzyskaniu dobrego ciasta uformować z niego kulę, po czym owinąć ją folią aluminiową. Schować do lodówki na 45 minut, a następnie wyjąć i używać zgodnie z chęciami – jako spód do ciasta z owocami, do ciasta z dowolną masą lub do babeczek z kremem.
Rada pierwsza – cukier
Do ciasta kruchego można użyć zwykłego cukru, jednak istnieje ryzyko, że wówczas konsystencja ciasta nie będzie dostatecznie gładka. Aby uzyskać bardziej gładkie ciasto, lepszy jest cukier puder.
Rada druga – forma
Ciasto kruche nie lubi być przesadnie rozgrzane, dlatego zagniatanie ogranicza się do minimum. Gdy piecze się ciasto w czasie upałów, warto schłodzić w lodówce nie tylko ciasto, ale także formę, w której będzie ono pieczone.
Rada trzecia – twardość
Można uzyskać twardsze ciasto kruche, co bywa przydatne przy niektórych wersjach tej potrawy, jeżeli zamiast żółtka wbije się do składników całe jajko, łącznie z białkiem.
Rada czwarta – przed pieczeniem
Po wylepieniu formy albo foremek ciastem kruchym należy nakłuć je kilka razy widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.