Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami
Sernik jest jednym z bardziej lubianych ciast świątecznych. Poza babką i mazurkiem jest najczęściej pojawiającym się na stole przysmakiem. Jednak tradycyjne serniki często wymagają sporo pracy, na którą nie zawsze ma się ochotę w czasie Wielkanocy. W takiej sytuacji można spróbować czegoś nowego – sernika na zimno z owocami. Oto przepis.
Potrzebne składniki
Do przygotowania sernika niezbędne są odpowiednie składniki. Dzięki nim ciasto będzie słodkie i lekkie, zasmakuje każdemu. Wśród wymaganych produktów są:
* 200 ml śmietany kremówki,
* 450 g serka homogenizowanego,
* 4 łyżki cukru pudru,
* 3 łyżki żelatyny,
* 1/4 szklanki wody,
* 200 g wybranych owoców (maliny, porzeczki, truskawki, brzoskwinie, jagody),
* 1 galaretka owocowa.
Sernik na zimno najlepiej przygotować w okrągłej formie, dzięki temu przypomina mały torcik, łatwiej go kroić. Można wykonać również spód pod ciasto, z biszkoptów lub z maślanych herbatników.Pierwszy etap
Na początku trzeba przygotować żelatynę, dzięki której sernik będzie miał odpowiednią konsystencję. Należy rozpuścić ją w ciepłej wodzie, a następnie przestudzić.
Drugi etap
W wysokiej misce ubić śmietanę kremówkę na puszystą, sztywną masę. Może to zająć dłuższą chwilę, jednak dobrze ubita piana da dobre ciasto, dlatego warto poświęcić jej dużą uwagę. Pod koniec ubijania, kiedy śmietana nabierze pożądanej konsystencji, dodać cukier i ubijać przez krótki czas. Na koniec dodawać ser homogenizowany oraz żelatynę i miksować, ustawiając mikser na najwyższe obroty.
Trzeci etap
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Jeżeli chce się uzyskać spód z ciastek, trzeba je ułożyć w tortownicy w tym momencie. Zalać masą serową i wstawić do lodówki do stężenia. Może to zająć od 2 do 4 godzin. Lepiej przytrzymać sernik dłużej w niskiej temperaturze, żeby mieć pewność, że całkowicie stężał.
Czwarty etap
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Na wyjęty z lodówki sernik poukładać wybrane owoce, a następnie zalać je galaretką i znów włożyć do stężenia. Najlepiej przygotować sernik dzień przed planowaną datą podania.