Jak przygotować miniserniczki?

Opiekun artykułu: ziggy
Advertising
Jak przygotować miniserniczki?

Jak przygotować miniserniczki?

W ramach słodkiego deseru na spotkanie z ukochanym lub przyjaciółką można przygotować niewielkie serniczki – smaczne, ładne oraz oryginalne, które sprawią, że zwykła przekąska nie będzie nudna. Co więcej, przy wykonywaniu mini dodatków jest mniej pracy niż przy pieczeniu dużego sernika.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do działania, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników, czyli:
    * 500 g sera białego, mielonego,
    * 150 g ciasteczek owsianych,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    * 1 białko jaja,
    * 6 truskawek.
    Przyda się również forma do pieczenia muffinek oraz papierowe papilotki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przed rozpoczęciem mieszania składników rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Papierowe papilotki umieścić w formie do muffinek.Ciasteczka owsiane bardzo dokładnie pokruszyć i wsypać po równo do papilotek. Będą tworzyć podstawę serniczków.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ciasteczka uklepać palcem albo łyżeczką i zająć się serem. Przełożyć go do miski, dodać cukier, białko jajka, mąkę i wymieszać dokładnie, tworząc jednolitą masę. Po wymieszaniu jej nakładać ją do każdej z papilotek, wygładzając wierzch masy.

    W środek każdej wbić umytą i pozbawioną szypułki truskawkę – może być również inny owoc, wedle uznania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wstawić blaszkę do piekarnika, zmniejszając temperaturę pieca do 120 stopni Celsjusza. Piec przez 25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem można również schłodzić w lodówce.Zanim ułoży się serniczek na talerzu, warto pozbyć się papilotki, ułożyć ciasto na środku talerza i ozdobić sosem truskawkowym, czekoladowym albo malinowym. Smacznego!