Jak przygotować miniserniczki?
Jak przygotować miniserniczki?
W ramach słodkiego deseru na spotkanie z ukochanym lub przyjaciółką można przygotować niewielkie serniczki – smaczne, ładne oraz oryginalne, które sprawią, że zwykła przekąska nie będzie nudna. Co więcej, przy wykonywaniu mini dodatków jest mniej pracy niż przy pieczeniu dużego sernika.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed przystąpieniem do działania, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników, czyli:
* 500 g sera białego, mielonego,
* 150 g ciasteczek owsianych,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 1 białko jaja,
* 6 truskawek.
Przyda się również forma do pieczenia muffinek oraz papierowe papilotki.Krok pierwszy
Przed rozpoczęciem mieszania składników rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Papierowe papilotki umieścić w formie do muffinek.Ciasteczka owsiane bardzo dokładnie pokruszyć i wsypać po równo do papilotek. Będą tworzyć podstawę serniczków.
Krok drugi
Ciasteczka uklepać palcem albo łyżeczką i zająć się serem. Przełożyć go do miski, dodać cukier, białko jajka, mąkę i wymieszać dokładnie, tworząc jednolitą masę. Po wymieszaniu jej nakładać ją do każdej z papilotek, wygładzając wierzch masy.
W środek każdej wbić umytą i pozbawioną szypułki truskawkę – może być również inny owoc, wedle uznania.
Krok trzeci
Wstawić blaszkę do piekarnika, zmniejszając temperaturę pieca do 120 stopni Celsjusza. Piec przez 25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem można również schłodzić w lodówce.Zanim ułoży się serniczek na talerzu, warto pozbyć się papilotki, ułożyć ciasto na środku talerza i ozdobić sosem truskawkowym, czekoladowym albo malinowym. Smacznego!