Jak przygotować słodki wafel przekładany karmelem?
Jak przygotować słodki wafel przekładany karmelem?
Słodki, ale prosty deser, który może wykonać każdy, jest już w zasięgu ręki. Dwa składniki, łatwo dostępne w każdym sklepie, pozwalają na przygotowanie pysznego dania na podwieczorek. Jest szczególnie dobre dla wszystkich, którzy lubią mocną dawkę słodkości w ustach i chcą czuć się pełni cukru po zjedzeniu kawałka deseru. Wafle z karmelem pozwalają na to bez problemu, wystarczy wiedzieć, w jaki sposób je zrobić.
Jakich rzeczy potrzeba?
Jak już wspomnieliśmy, do przygotowania wafli potrzebne są jedynie dwa składniki, są to:
* 1 paczka wafli dużych (prostokątnych lub okrągłych),
* 1 puszka mleka skondensowanego, słodkiego.
Decydując się na zakup wafli prostokątnych, ma się pewność, że uzyska się regularne, zgrabne kawałki.
Krok pierwszy
Przygotować rondelek o wysokich brzegach i włożyć do niego puszkę z mlekiem. Dobrze jest wcześniej usunąć z puszki etykietę, żeby nie odrywała się paskami w czasie gotowania. Puszkę można położyć, jednak wygodniejsza jest pozycja stojąca. Zalać rondel wodą w takiej ilości, żeby zakryć puszkę.
Krok drugi
Postawić rondel na piecu i włączyć gaz pod nim. Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować puszkę z mlekiem przez 2 godziny na niewielkim lub średnim ogniu, aby zawartość zmieniła się na karmel. Po upływie wymaganego czasu wyjąć puszkę z wody – uważać, ponieważ będzie bardzo gorąca – i pozostawić do lekkiego wystygnięcia.
Krok trzeci
Otworzyć ostrożnie puszkę z karmelem. Położyć przed sobą pierwszy wafel i posmarować go cienką warstwą słodkiego specyfiku. Następnie nałożyć na niego kolejny wafel i znowu posmarować, wykonując smarowanie i składanie aż do wykorzystania obu składników. Pozostawić całość do zastygnięcia oraz wystygnięcia karmelu. Gdy do tego dojdzie, pokroić wafel na mniejsze kawałki, kwadratowe lub prostokątne, i układać na paterze na słodycze. Deser jest bardzo smaczny i z pewnością znajdzie uznanie u każdego wielbiciela słodkości.