Jak wykonać tort komunijny w kształcie książki?
Jak wykonać tort komunijny w kształcie książki?
Tort komunijny to najważniejszy element całego przyjęcia. Dziecko czeka na niego z niecierpliwością i pragnie, żeby był wyjątkowy. Warto spełnić jego prośbę i przygotować tort w kształcie otwartej księgi, który idealnie pasuje do wyjątkowości tego dnia. Z powodzeniem można przygotować go samodzielnie, zamiast zamawiać, choć trzeba pamiętać, że jest to nieco czasochłonne.
Potrzebne składniki
Do wykonania tortu w kształcie książki niezbędne jest przygotowanie zarówno ciasta, jak i kremów, którymi można go pokryć. Wykonanie biszkoptów wymaga następujących składników:
* 5 jajek,
* 3/4 szklanki cukru,
* 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Do przygotowania kremu krówkowego potrzebne będą:
* 450 g masła,
* 5 jajek,
* 1/2 szklanki cukru,
* 2 opakowania cukru waniliowego,
* 1/2 puszki masy krówkowej.
Do przyrządzenia kremu białego konieczne jest przygotowanie:
* 250 g serka mascarpone,
* 200 ml śmietany kremówki,
* 1/2 łyżeczki żelatyny.
Niezbędne jest również przygotowanie 10 paluszków biszkoptowych.Krok pierwszy
Pierwszym etapem jest wykonanie biszkoptów. Można zrobić to na 1 lub 2 dni przed planowanym podaniem tortu. Wymienione składniki pozwalają upiec 1 biszkopt, a potrzebne są 3.Białka oddzielić od białek. Rozpocząć ich ubijanie na puszystą, sztywną masę. Gdy piana przybierze już taki kształt, dodać do niej cukier i nadal miksować, aż uzyska się konsystencję podobną do bezy. Dodać żółtka, mąkę i wymieszać całość delikatnie przy pomocy szpatułki. Przelać do prostokątnej formy i upiec (25 minut) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Krok drugi
Rozpocząć przygotowanie kremu krówkowego. Całe jajka należy wbić do miski, dodać cukier i zacząć lekko ubijać. Następnie przygotować garnek z odrobiną wody, podgrzewać ją i kiedy zacznie wrze,ć postawić nad parą i ubijać, aż masa stanie się puszysta i gładka. W osobnej misce połączyć masło (powinno być miękkie) z masą krówkową. Najlepiej użyć do tego miksera. Dodawać po 1 łyżce masy jajecznej i ubijać.
Krok trzeci
Kolejnym krokiem jest przygotowanie białej masy. W tym celu ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać do niej żelatynę, rozpuszczoną w 1 łyżce ciepłej wody, oraz mascarpone. Wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Krok czwarty
Najpoważniejszym zadaniem jest złożenie ciasta tak, żeby przypominało książkę. Biszkopty przekroić wzdłuż na 4 części. Pierwszą, dolną, posmarować kremem, nakryć drugą częścią, posmarować kremem i w odległości 1/4 od krótkich krawędzi położyć podłużne biszkopty. Nakryć kolejną częścią i postąpić z nią tak samo. Po wykorzystaniu wszystkich biszkoptów włożyć na 3 godziny do lodówki. Potem wyjąć, pokryć białym kremem, udekorować i znowu włożyć do lodówki. Smacznego!