Pyszne ciasto z rabarbarem i migdałami

Opiekun artykułu: qozaczka
Advertising
Pyszne ciasto z rabarbarem i migdałami

Pyszne ciasto z rabarbarem i migdałami

Rabarbar, który już pojawia się w sklepach, motywuje do przygotowania z niego kompotów, dżemów, a przede wszystkim ciast. Wiele osób czeka tylko na to i raz w roku nie skąpi sobie słodkich deserów, pod warunkiem że zawierają właśnie ten składnik. Żeby zainaugurować rabarbarowy sezon, proponujemy pyszne ciasto nie tylko z rabarbarem, ale i z migdałami.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Żeby przygotować ciasto, trzeba przygotować składniki. Niezbędne są następujące produkty:
    * 200 g migdałów,
    * 100 g mąki pszennej,
    * 100 g cukru,
    * 150 g masła,
    * 100 ml jogurtu naturalnego,
    * 2 jajka,
    * 3 łodygi rabarbaru,
    * 1/2 cytryny,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * cukier puder (do posypania).
    Przyda się również okrągła forma do pieczenia oraz papier, którym będzie można ją wyłożyć.

  • Krok pierwszy

    Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego warto najpierw wyjąć je z lodówki. Przełożyć je do miski, dodać cukier i utrzeć – kulą do ucierania albo mikserem – na gładką, puszystą masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Nie przerywając miksowania, dodawać do masy po jednym jajku. Mieszać, aż połączą się z masą cukrową. Dodać jogurt naturalny i migdały, które najlepiej zmiażdżyć przed wrzuceniem ich do ciasta. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dosypywać powoli. Na końcu zetrzeć do masy skórkę cytrynową.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wlać do niej ciasto i rozprowadzić je dokładnie łyżką, żeby tworzyło gładką powierzchnię.Rabarbar umyć i pokroić w plasterki lub paski, wedle uznania. Położyć na przygotowanym cieście. Powierzchnię ciasta posypać cukrem i płatkami migdałów, które zbrązowieją w trakcie pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec 45 – 50 minut.Ostudzić po wyjęciu, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie herbaty owocowej.