Idealne ciasto czekoladowe – jak zrobić?

Opiekun artykułu: agatabusinska
Advertising
Idealne ciasto czekoladowe – jak zrobić?

Idealne ciasto czekoladowe – jak zrobić?

Ciasto czekoladowe z pewnością stanowi jedno z najlepszych ciast, jakie można podać na deser. Pachnące, intensywnie słodkie, wyraziste, podane z kawą lub herbatą, skutecznie urozmaici popołudnie. Szczególnie chętnie sięga się po takie słodkości jesienią i zimą, kiedy nie chce się lekkich deserów, ale czegoś konkretnego. Wtedy warto mieć pod ręką ciasto czekoladowe własnej roboty.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobrej jakości składniki zapewniają ciastu doskonały smak, który zwiększy przyjemność jedzenia. Wśród niezbędnych produktów są elementy na ciasto oraz na polewę. Do wykonania spodu potrzeba:
    * 300 g mąki,
    * 250 g czekolady gorzkiej,
    * 250 g masła,
    * 250 g cukru,
    * 60 g kakao,
    * 180 ml wody,
    * 120 ml maślanki,
    * 4 jajka,
    * 2 łyżki oleju,
    * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
    * 1,5 łyżeczki sody,
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Do wykonania polewy przyda się:
    * 150 g masła,
    * 150 g czekolady gorzkiej.

  • Krok pierwszy

    Wodę podgrzać, żeby była ciepła. Do niedużego garnka wrzucić kawałki czekolady, masła, kawę rozpuszczalną i wlać ciepłą wodę. Postawić naczynie na ogniu i zacząć podgrzewać do momentu połączenia się wszystkich składników.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W misce zmieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Następnie wbić do mieszanki jajko, wlać olej oraz maślankę i zamieszać 4 razy łyżką. Po tym zacząć stopniowo wlewać masło z czekoladą, cały czas mieszając.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, najlepiej okrągłej. Wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 168 stopni Celsjusza i piec 60 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    W czasie kiedy ciasto będzie w piekarniku, przygotować polewę. Masło przełożyć do rondelka, dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać, aż oba składniki się roztopią. Odstawić na 10 minut do zgęstnienia.Po upieczeniu ciasta i jego ostygnięciu polać je polewą. Pozostawić na 5 – 8 minut, żeby polewa dobrze się zsiadła na cieście, i dopiero wtedy podawać.

Popularne tagi
  • lukier do tortów
  • dobre ciasto
  • przepis na tort
  • przepis na tartę z bananami
  • tort bezowy z owocami
  • przepis na brownies
  • ozdabianie ciasta
  • nutella
  • ciasto z truskawkami
  • mleko
  • przepis na ciasto cytrynowe z borówkami
  • ciastka dwukolorowe
  • tort urodzinowy
  • jadłospis
  • liście bazylii