Wspaniały deser – ciasto cytrynowe
Wspaniały deser – ciasto cytrynowe
Cytryna nie musi być tylko dodatkiem do herbaty. Może nadawać się doskonale również do przygotowania pysznego i bardzo aromatycznego ciasta. Jeżeli nie ma się ochoty na słodkie kremy, a typowe babki i ciasta czekoladowe już się znudziły, wówczas ciasto cytrynowe jest bardzo dobrym urozmaiceniem. Dobrze jest wykonać je według sprawdzonego przepisu, który podajemy w poniższym artykule.
Potrzebne produkty
Dobre składniki to podstawa każdego ciasta. Muszą być nie tylko dobrej jakości, lecz również świeże. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 350 g cukru,
* 350 g masła,
* 350 g mąki pszennej,
* 6 jaj,
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
* 2 cytryny.
Ciasto można urozmaicić nie tylko samym cukrem pudrem, ale również polewą. Do jej wykonania potrzebne są:
* 200 g cukru pudru,
* 4 łyżki soku z cytryny.Krok pierwszy
Jeszcze przed rozpoczęciem mieszania składników rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.Masło, najlepiej posiadające temperaturę pokojową, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier oraz aromat waniliowy. Można dodać również 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Utrzeć wszystko na puszystą masę.
Krok drugi
Do masy maślanej wbić całe jajka i znowu zmiksować. Korzystnie działa na ciasto dodawanie ich pojedynczo i miksowanie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po trochu do masy, cały czas miksując, aż składniki dobrze połączą się ze sobą.
Krok trzeci
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o bardzo małych oczkach. Wrzucić ją do powstałej masy na ciasto i wymieszać łyżką.
Blachę do pieczenia, podłużną albo okrągłą, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wsunąć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut.
Krok czwarty
Po upieczeniu się ciasta odstawić je do ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Dokładnie wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym i polać gotowe ciasto. Podawać w towarzystwie mocnej herbaty.