Przepis na kokosowe ciasto na herbatnikach bez pieczenia

Opiekun artykułu: szczygi
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na kokosowe ciasto na herbatnikach bez pieczenia

Przepis na kokosowe ciasto na herbatnikach bez pieczenia

Kto z nas nie lubi smaku kokosowych, rozpływających się w ustach pralinek Rafaello? Te pyszne słodkości przypadają do gustu niemalże wszystkim już od pierwszego spotkania. Nie ma w tym nic dziwnego, wszak znajdują się w nich same pyszne składniki: wiórki kokosowe, ciastko à la herbatnik, mleczny krem oraz serce pralinki, czyli migdał, który zawsze chętnie chrupiemy. Połączenie doskonale. Takiego smaku praktycznie nie da się odtworzyć w domu, jednak można próbować stworzyć coś, co chociaż trochę będzie go przypominało. Najlepiej zrobić to bez większego wysiłku, umiejętności oraz na szybko, bez pieczenia. Poniżej znajdziesz właśnie taki przepis na ciasto mocno kokosowe, przekładane herbatnikami, którego przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet osoba, która ma dwie lewe ręce do wypieków.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na budyń:

4 łyżki maki ziemniaczanej

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżeczki cukru waniliowego

1 litr mleka

¾ szklanki cukru białego

Pozostałe:

100 gram białej czekolady

1 ¼ szklanki wiórków kokosowych

60 gram płatków migdałowych

250 gram masła

500 gram herbatników maślanych

Na budyń: 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 litr mleka ¾ szklanki cukru białego Pozostałe: 100 gram białej czekolady 1 ¼ szklanki wiórków kokosowych 60 gram płatków migdałowych 250 gram masła 500 gram herbatników maślanych
  • Przygotowanie budyniu

    Przygotowanie budyniu

    W pierwszej kolejności należy przygotować budyń waniliowy, który posłuży nam jako baza do masy.Do rondelka wlej 500 ml mleka i postaw go na ogniu, niech się podgrzewa. Do miski wlej pozostałe pół litra mleka i wymieszaj je z czterema łyżkami mąki ziemniaczanej, czterema łyżkami mąki pszennej, ¾ szklanki cukru oraz 4 łyżeczkami cukru waniliowego. Wymieszaj to dokładnie. Kiedy mleko w rondu zacznie się gotować, dodawaj powoli, ciągle mieszając mleko z cukrem i mąką. Pamiętaj o tym, że cały czas należy mieszać mieszaninę w rondlu. Po kilku chwilach zacznie ona gęstnieć. Gotuj ją na małym ogniu, aż powstanie budyń (bardzo gęsta mieszanina). Potrwa to około 3 minut. Budyń odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  • Wykładanie blachy spodem

    Do blachy o wymiarach około 35x25 centymetrów (nie większej, ale może być mniejsza, wówczas ciasto będzie wysokie) włóż papier do pieczenia. Dopiero na papier kładź herbatniki z dodatkiem masła (tzw. herbatniki maślane). Tak przygotowany spód może już czekać na masę.

  • Starcie czekolady

    Podczas gdy budyń będzie stygł, ty możesz zetrzeć białą czekoladę na tarce. Pamiętaj, by wcześniej włożyć czekoladę do zamrażalnika, aby potem nie mieć problemów z jej starciem.

  • Masa

    Kiedy budyń już ostygnie, możesz zabrać się za robienie masy. Zacznij od wrzucenia 250 gram masła do miski od miksera i ucieraj je na drobny puch. Dopiero potem, łyżka po łyżce, dodawaj wystygnięty już budyń, cały czas miksując. Na koniec dodaj wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Wymieszaj.

  • Przekładanie ciasta

    Na spód herbatnikowy wyłóż 1/3 masy. Potem połóż herbatniki, potem masę, potem znowu herbatniki i na końcu masę. Posyp ją płatkami migdałowymi.Ciasto włóż do lodówki na całą noc. Następnego dnia będzie się świetnie kroić. Smacznego!